"Булгаргаз" ще иска газът да поскъпне с над 20% от 2010 г.

24.09.2009 | 11:45
по статията работи:
От началото на годината потреблението на "синьо" гориво е намаляло с 30%. "Топлофикация София" отново заплашена да остане без гориво
"Булгаргаз" ще иска газът да поскъпне с над 20% от 2010 г.

Предложението на „Булгаргаз" за слабо поскъпване на газа от октомври с 2,49 процента беше одобрено по време на днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). По този начин от началото на следващия месец "синьото" гориво ще струва 374 лева за 1000 кубически метра, ако предложението бъде одобрено от регулатора следващия понеделник.

Това гарантира, че поне до края на година няма да има поскъпване на парното.

"Тъй като в момента промяната е символична, нищожно малка, тя е в този резерв и това потвърждава факта, че през четвъртото тримесечие няма да се налага промяна на цената на топлинната енергия", каза зам.-председателят на енергийния регулатор Валентин Кирчев.

От 1 януари 2010 г. новата цена на природния газ трябва да бъде оло 470 лв. за 1000 куб. метра. Това представлява ръст от над 20%, спрямо последното тримесечие на 2009 г., съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Димитър Гогов по време на днешното заседние на регулатора, предаде Агенция "Фокус".

"Тенденциите през последните шест месеца при цените на петрола много ясно показват, че той се е задържал на определени нива и не слиза надолу. Така че, когато ние сме правили прогнозите, сме се стремели, хем да не ги завишаваме прекалено много, хем да не сме прекалени оптимисти в прогнозирането.

Каквото и да се случи, както и да върви цената на петрола надолу, тя трябва наистина много драстично да падне, за да стигне нивата от декември миналата година от порядъка на 200-230 до 150 долара за тон мазут", обясни Гогов.

На 20 декември „Булгаргаз" ще внесе прогнозните си разчети за цената на "синьото" гориво за първите три месеца на 2010 г. Тогава в изчислението на цената ще участват котировките на петрола от 1 април до 31 декември 2009 г.

"Драстично поскъпване на топлоенергията от Нова година не може да се очаква, обяви още Кирчев, цитиран от Dariknews.bg.

До края на годината трябва да бъде подписан документ между „Булгаргаз" и „Газпром" за удължаване на доставките на руски газ у нас. Основните теми в течащите преговори между двета компании са свързани с удължаването на срока на доставките на руски природен газ у нас. Уточнява се за какъв период ще бъде удължен срокът на доставките, както и откъде ще идват те.

От 1 януари 2011 г. ще има недостиг на количества природен газ в България поради частичното изтичане на договора с „Овергаз", стана ясно още от думите на шефа на "Булгаргаз".

Руската компания „Газпром" е поискала да се обсъди темата за „Южен поток" като евентуален източник за получаване на газ у нас.

С 25 - 30% е намаляло потреблението на природен газ от началото на годината. Това съобщи по време на днешното заседание на регулатора Димитър Гогов.

Намаленото потребление на газ от началото на годината спрямо миналата е с над 25%, а за месеците януари - септември спадът достига до 30%. Основната причина е в занижената консумация на "синьо" гориво от основните потребители - химическата индустрия и най-вече торови заводи, както и спирането на потреблението в обемите, които са потребявани от „Кремиковци". "Това обаче води до задействане на клаузи по договори на „Булгаргаз" и плащане на неустойки. Дружеството прави всичко възможно неустойките да бъдат изчиствани", обясни Гогов.

Прогнозите за 2010 г. не са кой знае колко високи. Oчаква се тенденция на завишаване в потреблението, допълни той. Има заявки на нови потребители на газ в сферата на производството на електрическа енергия. Ако икономиката се развива, потреблението на газ би трябвало да се удвои към средата на следващото десетилетие, каза той.

Чисто финансовият резултат на „Булгаргаз" за тази година ще е положителен.

„Топлофикация-София" трябва да продължи да изплаща натрупаните около 125 милиона лева задължения към „Булгаргаз". В противен случай дружеството може да остане без газ в навечерието на отоплителния сезон, стана ясно още днес.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...