Учредиха мюсюлманска партия в търговищко село

26.09.2009 | 15:56
по статията работи:
Учредителното събрание на новата партия завърши с Османски военен марш
Учредиха мюсюлманска партия в търговищко село

Учредиха мюсюлманска партия "Мюсюлман демократичен съюз" в търговищкото село Славяново. Партията е учредена от 640 члена. Председател е Али Юзеиров. С брат си Юзеир са създатели на скандалната организация Български червен полумесец.

Учредителите заявиха, че ще участват на предстоящите местни и на президентските избори. В новата партия може да членува всеки, който е приел етичните норми на мюсюлманството.

Отричат да бъде партия на етническа основа. Не е задължително в нея да членуват мюсюлмани. Юзеир Юзеиров каза, че с лидера на ДПС Ахмед Доган са близки приятели, предаде БГНЕС. Според Юзеиров, това ще бъде партия, отворена към всички, без разделение. Юзеиров уточни още, че партията ще се бори да защитава правата на малцинствата, защото ДПС не го правела.

“Знаем, че страхът е голям и се притесняваме някой, пратен нарочно, да не създаде напрежение и конфликти по време на събранието. Ако полицията не ни охранява адекватно, може да има провокации и да се наложи да дойдат катафалките, защото всичко може да се случи”, коментира Али.

На обвиненията, че създават противоконституционна партия на религиозна основа, те отвръщат с въпрос - как е бил регистриран Християндемократическият съюз, пише в. "Труд".

Областният управител на Търговище Митко Стайков се въздържа от коментар около създаването на новата партията.

Районният прокурор на Попово Стефан Христов пък заяви, че събира материали, за да прецени дали партията е на религиозна основа и нарушава ли българските закони. Кметът на Попово д-р Людмил Веселинов обясни, че в общината няма искане за разрешение за провеждане на събрание или митинг.

Учредителното събрание на новата партия завърши с Османски военен марш, който е химн на партията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...