Милен Велчев защити сделката с външния дълг

28.09.2009 | 11:44
по статията работи:
България щеше да преживее много по-страшно финансовата криза, ако не беше сделката, твърди бившият финансов министър
Милен Велчев защити сделката с външния дълг

След навлизането ни в международната финансова криза, сделката с външния дълг е още по-изгодна за България. Това каза бившият финансов министър Милен Велчев пред БНТ.

Припомняме ви, че сделката с външния дълг беше подготвена в пълно информационно затъмнение в края на 2001 и началото на 2002 година от тогавашния финансов министър Милен Велчев и заместника му Красимир Катев. Посредници по сделката станаха големи финансови къщи в Лондон посредници от големи финансови къщи в Лондон. Сделката беше обявена и афиширана като изключително изгодна за България..

Според одобрените от парламента през март 2002 г. параметри България емитира нови глобални облигации, деноминирани в евро и долари, с които заменя брейди-облигации за 1.327 млрд. долара. В резултат на трансформацията номиналът на дълга се намалява с 8-10% (около 125 млн. долара), а фискалният резерв се увеличава с около 130 млн. долара от освободено обезпечение.

По думите на Велчев, ако не е имало преструктуриране на дълга и ако той не е спаднал в 75% спрямо обема на икономиката, то преживяването, на което страната щеше да е свидетел през последната една година, нямаше да е такова, каквото е сега, предаде БГНЕС.

"България щеше да преживее много по-страшно финансовата криза, отколкото страни като Латвия и Литва, например, където икономиката спада с 10 - 11 процента. Факт е, че на международните пазари валутите поскъпват и естествено, че никой участник в сделката не може да каже от днес за утре или следващата седмица какво ще е движението на валутите", обясни Велчев.

„От момента, в който направихме тази сделка, аз неведнъж съм казвал, че оттук нататък няма никакво значение какво е движението на валутите, тъй като целта на нашето правителство беше, а и все още е, не да спекулираме с валутите, а задълженията да са в тази валута, в която работи икономиката", добави Велчев. По думите му част от аргументите са били свързани с това 

По думите на бившият финансов министър, аргументите са били, дългът постепенно да се преструктурира от долари в евро. Именно с този аргумент сделката по дълга е била одобрена от Международния валутен фонд.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...