Започват съкращенията в БДЖ

01.10.2009 | 11:26
по статията работи:
От днес 1330 работници от държавния превозвач остават без работа
Започват съкращенията в БДЖ

От днес започва процедура по освобождаването на 1330 работници от БДЖ. Решението беше обявено от дружеството на 2 септември тази година, припомня БНТ.

Съкращенията са част от антикризисните мерки на ръководствата на БДЖ и  трите дъщерни дружества на компанията. Те били представени на синдикалните организации от КНСБ и КТ "Подкрепа", които са страна по Колективния трудов договор. Като причина за намаляване броят на служителите е отчетеният спад от над 37 на сто в товарните превози и със 7.5 на сто при превозените пътници за първата половина на тази година.

Миналата седмица над 300 железничари протестираха в Горна Оряховица заради неизплатените им заплати. Те излязоха с декларация, в която настояват за отмяна на антикризисните мерки, които включват намаляване на персонала и закриване на жп линии. По думите им така се излага на риск сигурността и безопасността на движението на влаковете.

Според синдикалния лидер на железничарите Петър Бунев в компанията ще бъдат засегнати близо 30 000 служители. Работниците са наясно, че проблемите в сектора са от години, затова не обвиняват конкретно сегашното управление. До момента обаче нито едно правителство не е обърнало серозно внимание към проблемите в сектора.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...