България отстранена от "Южен поток"?

20.10.2009 | 19:47
по статията работи:
Тръбата ще преминава през Турция, твърди в. "Коммерсант". БЕХ съобщи, че страната ни не е уведомена за подобно намерение
България отстранена от "Южен поток"?

Русия е получила всички необходими разрешения за преминаването на газопровода "Южен поток" през турски териториални води, с което България губи ролята си на транзитна държава, пише руското издание "Коммерсант", цитирано от EurActiv.

Турският министър на икономиката Танер Йълдъз е предоставил всичко необходимо, за да може "Южен поток" да премине през територията на Турция. Домакин на срещата в Милано, на която това е било решено, е бил италианският министър на икономиката Клаудио Скайола.

Събитието елиминира България като транзитна страна за подкрепяния от "Газпром" проект.

България е изключена и от проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис", твърди в. "Коммерсант".

Както е известно, "Южен поток" трябва да съедини Русия с Италия, минавайки през България с две разклонения: на север - през Сърбия, Унгария и Австрия, а на юг - през Гърция.

Елиминирайки България от нефтопровода Бургас-Александрополис и газопровода "Южен поток", руският премиер Владимир Путин дава ясен отговор на новия български премиер Бойко Борисов, който неотдавна каза лично на Путин, че неговото правителство "има нужда от време", за да вземе решение за участието на България в големите енергийни проекти, свързани с Русия, коментира
EurActiv.

По повод тази информация, от Българския енергиен холдинг (БЕХ) съобщиха, че България не е уведомена за подобно намерение от страна на Русия.

Директорът на "Булгаргаз", който е и член на борда на директорите на БЕХ Димитър Гогов, отрече страната ни да е изключена от проекта за газопровода "Южен поток", след като в руските медии се появиха коментари за такава възможност (вижте по-долу).

Гогов обясни, че не знае такова нещо да се е случило и по думите му това са повече интерпретации. Ако газопроводът минава през Турция, той ще се казва "Син поток", а не "Южен поток", допълни той, цитиран от Dariknews.bg.

Запитан дали не е изключено Русия да ни изключи, Гогов, каза: „Да, аз лично не бих искал да го вярвам. По-скоро бих могъл да коментирам, когато това нещо излезе като някакъв реален документ".

От пресцентъра на "Газпром" също категорично отрекоха подобна информация. Днес сутринта експерти на "Газпром" са се свързали с представители на БЕХ, за да уточнят датите на работни срещи по проекта, които ще се проведат следващата седмица, съобщава Агенция "Фокус".

Междувременно президентът на "Газпром" Алексей Миллер е подписал днес в Белград протокол за строителство на сръбския участък на газопровода "Южен поток", съобщава изданието "Коммерсант".

За тази цел до 30 дни ще бъде създадено съвместното предприятие между Русия и Сърбия - South Stream Serbia. Дяловото участие на "Газпром" в тази компания ще бъде 51%. В рамките на договора се предвижда и строителство на газохранилището "Банатски двор", съобщи Югозападната информационна агенция.

Подписването на протокола за "Южен поток" се състоя в рамките на официалната визита на руския президент Дмитрий Медведев в Сърбия. В Белград двете страни договориха и предоставянето на 1 млрд. евро кредит за Сърбия, според министъра на финансите на Русия Алексей Кудрин.



Тази сутрин руските вестници и информационни агенции съобщиха за завършилата вчера среща в Милано и за взетите на нея решения. Предлагаме ви обзор на събитията:

"Российская газета": Турция ще участва в "Южен поток"

Днес Турция окончателно ще потвърди своето съгласие за "Южен поток", пише вестник "Российская газета". На Русия ще бъде издадена разрешителна документация за строителството на стратегическия газопровод, част от който ще преминава през териториалните води на Турция. Това заяви вчера след тристранна среща в Милано турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. Освен него в срещата участваха руският вицепремиер Игор Сечин и италианският министър на икономическото развитие Клаудио Скайола. Турският министър съобщи, че тези документи вече неофициално са предадени на Сечин. По такъв начин, може да се каже, че Турция е направила своя избор в полза на руския проект. В момента се води активна разработка на алтернативния газопровод "Набуко", в който се предполага Турция да играе роля на главен транзитьор. По разбираеми причини в такъв случай "Южен поток" е неизгоден за Анкара.

"Коммерсант": В тристранната среща в Милано имаше интрига

Вчера в Милано министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз заяви, че е предал на руския вицепремиер Игор Сечин всички необходими документи за строителството на газопровода „Южен поток" през турска територия, пише руският вестник "Коммерсант".

Турция се съгласи на реализацията на "Южен поток" в замяна на участие на Русия в строителството на петролопровода Самсун-Джейхан.

В тристранната среща в Милано имаше интрига. Официално беше обсъждана възможността за участие на Русия в строителството на петролопровода Самсун-Джейхан, но по неофициални данни, плановете на руските преговарящи бяха много по-амбициозни. За Москва участието в Самсун-Джейхан не е първостепенна задача. Турско-италианският проект беше замразен преди началото на реализацията му, тъй като за него нямаше ресурсна база. Така участието в проекта на Русия доби първостепенна важност за Турция, която има намерение да се превърне в петролна и газова свръхдържава, благодарение на транзитните си възможности (още повече, че България, която би могла да замени частично Турция в това, след смяната на изпълнителната власт реши да преразгледа поетите задължения, преди всичко за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис).

Руските преговарящи направиха всичко, за да регистрират не толкова участие на Русия в Самсун-Джейхан, а преди всичко участие на Турция в "Южен поток" - в замяна на България, по повод която всичко стана напълно ясно след срещата на руския премиер с новия български премиер Бойко Борисов, на която Путин говори неочаквано грубо с колегата си, който заяви, че София е готова отново да проучи проблемите, свързани със строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Тогава, по неофициални данни, Путин вече беше говорил с турския премиер Ердоган, който заяви, че Анкара е готова да участва в "Южен поток" (дотогава за част от газопровода трябваше да отговаря България, но това не устройва много Москва, тъй като, ако "Южен поток" премине през българска територия, то тази негова част, която трябва да бъде положена по дъното на Черно море, трябва да премине през икономическите води на Украйна).

Така че Путин уверено подкрепи всички съмнения на българския си колега за целесъобразността на строителството на петролопровода Бургас-Александруполис - той вече разбираше, че ако българите се откажат не само от този проект, а Русия - от участието на България в "Южен поток", то в края на краищата всички ще спечелят (освен България).

Разбира се, не би било лошо да се построи Бургас-Александруполис, но седемгодишните терзания на България - трябва ли, може ли да бъдат положени тези почти 300 км тръби - могат да накарат да изгуби търпение всеки, още повече господин Путин, който никога не се е отличавал с голямо търпение в такива случаи.

"Время новостей": Петрол в замяна на газ

Десет години след началото на реализацията на проекта за газопровод "Син поток" Русия, Турция и Италия отново са близо до сключване на тристранна сделка, пише руският вестник "Время новостей". Вчера в Милано трите страни подписаха съвместно изявление за проекта за петролопровод Самсун-Джейхан. В замяна на участието си в този проект, Москва получи от Анкара знакова отстъпка: още в Милано турският министър на енергетиката Танер Йълдъз връчи на руския вицепремиер Игор Сечин пакет документи, разрешаващ преминаването през турски води на газопровода „Южен поток", който от Русия в България смятат да строят "Газпром" и „Ени". Това е още една тръба, която ще съедини руската газотранспортна система с европейската, заобикаляйки транзитните страни, и преди всичко Украйна. Турция беше разглеждана като транзитьор на руски газ за ЕС в рамките на проекта за Южен газов пръстен (продължения на „Син поток"), но "Газпром" предпочете да заложи на „Южен поток". Руският газов гигант се сблъска с необходимостта да иска разрешение или от Анкара, или от Киев. Русия беше принудена да направи отстъпки за проекта Самсун-Джейхан, който до този момент усилено игнорираше, разработвайки собствен проект за петролопровод през България и Гърция (Бургас-Александруполис).

ИТАР-ТАСС: Турция разреши провеждането на геоложки проучвания за газопровода "Южен поток"

Правителството на Турция разрешава провеждането на геоложки проучвания в изключителната турска икономическа зона в Черно море, в интерес на реализацията на проекта за газопровод "Южен поток". Това е заявил турският президент Абдулах Гюл в телефонен разговор с руския си колега Дмитрий Медведев, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на руския държавен глава. От своя страна, Медведев е благодарил на Гюл и е изразил увереност, че "това решение ще помогне за по-нататъшното укрепване на стратегическия характер на руско-турските отношения".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...