Скандал за фискалния резерв

30.10.2009 | 15:40
по статията работи:
Според Дянков 14% от фискалния резерв са били депозирани в 17 банки. Това се е случило с тайно споразумение между Орешарски и Искров
Скандал за фискалния резерв

Днес се състоя поредният рунд на битката между ГЕРБ и БСП. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обвини предшественика си на поста Пламен Орешарски, че е подписал тайно споразумение, касаещо фискалния резерв. От своя страна Орешарски отговори, че такова споразумение е имало и то е трябвало да бъде използвано при нужда.

Ето как се разви диалогът между двамата политици:

По време на управлението на тройната коалиция 14% от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки. Това е нещо, за което вие не казахте нищо на хората, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на депутата от "Коалиция за България"и бивш финансов министър Пламен Орешарски, предаде Агенция "Фокус".

Идеята за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки се разви по една причина - да се съберат повече пари в бюджета. Към 30 септември фискалният резерв възлиза на 7 691 000 000 лв. 86% от тази сума е в момента депозирана в БНБ, като 30% е на дневни депозити, където средно претеглената годишна лихва е 0%. Понеже тази лихва варира в съответствие с пазара, в някои седмици лихвата е отрицателна. С други думи - бюджетът плаща на БНБ да пази 30% от фискалния ни резерв. Други 63%, се пазят на седмични депозити в БНБ, където лихвата е 0.3%. С други думи вие и предишното правителство не сте водили добра доходна политика, коментира Дянков.

Той обясни, че при анализ на Министерството на финансите екипът му се е натъкнал на тайно споразумение, сключено между Орешарски и Искров. В документа се позволява допълнително още 1 млрд. лв. по тяхно усмотрение да се депозира в търговски банки: "По време на управлението на Тройната коалиция една голяма част от фискалния резерв е бил несигурен. Не само, че е бил несигурен, а това е било правено тайно", посочи министърът и допълни, че се прави анализ защо това споразумение е било сключено.

Впоследствие Дянков уточни, че слагането на част от фискалния резерв в търговски банки е станало през май 2008 г., т.е. не по време на финансовата криза, а няколко месеца по-рано.

"Всички засекретени документи от Министерството на финансите в момента се прочитат и се правят достояние на обществото. То трябва да знае къде са му парите", каза още министърът.

Тайните споразумения са затова, за да не се огласяват. Това отговори депутатът от "Коалиция за България" и бивш финансов министър Пламен Орешарски.

Имахме такова споразумение през октомври, когато в цял свят цялата банкова система получаваше огромни публични фондове, за да бъдат спасени водещи банки. Имахме превантивно споразумение, ако стигнем до необходимост, да действаме по аналогичен начин. За радост избегнахме тези опасни тенденции с едно малко изключение. Но аз не бих оповестявал неща, които представляват опасност за финансовата стабилност, каза Орешарски.

Бившият министър допълни: "Може да договорите с БНБ по-високи лихви, но следващата година ще получите по-малка вноска от БНБ, защото междувременно нейното превишение на приходите над разходите ще е по-малко, тъй като вие текущо сте ги взели като лихви".

"В момента фискалният резерв няма никакъв проблем". Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Дянков. По думите на министъра финансовата система е стабилна.

Работи се по предложението на Мартин Димитров и "Синята коалиция" да се скъсят сроковете за връщане на ДДС на бизнеса, каза Дянков. По думите му, има шанс това предложение да се приеме.

Финансовият министър отказа да даде повече подробности около твърдението си, че при предишното правителство 14% от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки.

Запитан дали в момента парите са в БНБ или в частни банки, Дянков каза: "Правим анализ. Питайте г-н Орешарски и г-н Искров". На въпрос: "В коя банка са били парите миналата година", той отговори: "Питайте г-н Орешарски и г-н Искров". Запитан "Къде са били вложени парите според споразумението – в БНБ или в 17 банки?", той каза: "Това ще стане ясно, когато попитате г-н Орешарски и г-н Искров, които са отговорни за тази сделка".

Малко по-късно от Българската народна банка изпратиха позицията си по повод  твърденията на министър Дянков. В нея се посочва:

"Споменатото от министъра споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система. Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него.

Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити"

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...