Найденов уволни 28-те директори на Областните служби по земеделие

13.11.2009 | 12:59
по статията работи:
Вчера земеделският министър изпрати доклад до главния прокурор Борис Велчев за извършени замени на земеделски земи от Държавния поземлен фонд
Найденов уволни 28-те директори на Областните служби по земеделие

С моя заповед днес освободих всички 28 директори на Областни служби по земеделие, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС. "И това не е политически акт, а е на базата на мащабни проверки на областните служби, където досега са били вършени безобразия", допълни министърът.

Найденов обясни, че е връчил доклад до главния прокурор Борис Велчев с искане да сезира Върховния административен съд или да поиска тълкуване дали бившите министри на земеделието са имали право да упълномощават своите заместници за такива разпоредителни сделки. Ако отговорът е, че те са нямали това право, абсолютно всички сделки, подписани от тях, ще бъдат обявени за нищожни, обясни Найденов. Той каза, че се надява новите назначени директори да не участват в подобни кражби на държавно имущество.

Припомняме ви, че министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов изпрати вчера по електронен път доклад до Главния прокурор Борис Велчев за извършените замени на земеделски земи от Държавния поземлен фонд, предоставени за ползване на професионалните гимназии в системата на МЗХ. Проверката на Инспектората на МЗХ е за периода 2001-2009 г. при управлението на предишните две правителства. Министър Найденов заяви, че за да се установят нарушенията са прегледани 20 кашона с документи, като в доклада са описани 10 случая.

Министър Найденов информира, че нормативно при извършване на замените не са защитени интересите на държавата. Те са правени по указания, утвърдени от зам.-министър Нихат Кабил в кабинета на Симеон Сакскобургготски, като вътрешноведомствен акт и са били известни само на ограничен кръг лица. Няма регистър на замени на земеделски земи от Държавния поземлен фонд, се посочва още в доклада. Това дава възможност за извършване на непрозрачни замени, които не могат да бъдат установени. Така не може да се разбере нито на каква стойност са извършвани, в кое землище, при какви условия и в полза на кои лица или фирми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 14.06   987 г. – По нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците. 1645 г. – Английската революция: В Битката при Нейзби главната...