Кметове поискаха част от данъците да остават по места

19.11.2009 | 11:27
по статията работи:
НСОРБ: В Бюджет 2010 няма стимулиране на малките и средните общини
Кметове поискаха част от данъците да остават по места

Част от събраните данъци да остават по места. Това поискаха официално вчера от Националното сдружение на общините (НСОРБ) в Сливен.

"Настояваме законът за данъка за доходите на физическите лица да се трансформира в местен данък като част от него в размер на 2% да остава в общините Това ще ни даде около 400 млн. лева годишно и ще ни осигури стабилност в приходната част на бюджетите ни", каза Дора Янкова, председател на УС на НСОРБ.

"Не искаме много. 264 общини общо да получат 400 млн. лева, но това ще ни даде стабилност", подчерта още Янкова.

На срещата в Сливен кметовете поискаха правителството да поеме 5-процентното съфинансиране, което в момента общините извършват.

Управителният съвет на сдружението иска спешна среща с премиера Бойко Борисов. Надяваме се това да стане в петък. Той винаги е откликвал на нашите искания", каза Янкова. Отделно кметовете ще проведат срещи и с ръководствата на всички групи в парламента. Кметовете настояват кабинетът да се Произнесе по програмата за развитие на селските райони.

В Бюджет 2010 няма стимулиране на малките и средните общини, каза Дора Янкова.

Настояваме по никакъв начин в бюджет 2010 да няма намаление на нашите бюджети, както това се случи с бюджет 2009. При него намалението беше 10 процента. Друг проблем са нашите капиталови разходи, които отиват за поддръжката на пътищата, за инвестиции, в училища, социални домове и др. Със сегашното намаляване на капиталовите разходи догодина само ще кърпим дупки и ще метем тук-там, казаха от сдружението.

Общините настояват държавата да възстановява плащанията по най-бързия начин. Една част от общините, които работят по проекти, на практика финансираме държавата, а плащанията се бавят повече от три месеца, заяви кметът на Добрич Ивелина Николова.

Кметовете настояват още в бюджет 2011 да се разгледа и идеята част от ДДС да остава в общините, съобщи Sliven.info. Това е предложението на кмета Йордан Лечков на база опита на Германия и ние го приемаме, каза Дора Янкова.

"Нашата солидарност е пълна, търсим решение. Финансовата децентрализация е дълъг процес, но няма да се откажем от исканията си. Длъжни сме да минем през дискусия", каза Янкова. Тя е категорична, че европейските средства няма да се усвоят от общините, ако остане сегашният механизъм за финансиране. Българските кметове не искат повече данъци, а се съобразяват с данъчната поносимост на населението в условията на криза.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...