МЗХ иска дебат за увеличението на акциза на твърдия алкохол

20.11.2009 | 12:54
по статията работи:
60 млн. лв. ще влязат в бюджета, ако предложението бъде прието в пленарна зала, припомни министър Дянков
МЗХ иска дебат за увеличението на акциза на твърдия алкохол

60 милиона лева ще постъпят в бюджета догодина, ако се приеме и в пленарната зала предложението на бюджетната комисия за увеличаване на акциза върху твърдия алкохол. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в коментар за снощното решение на комисията твърдият алкохол да поскъпне поне със 72 стотинки на литър заради увеличението на ставката от 1100 на 1250 лв. за хектолитър.

Акцизът върху ракията, произведена в специализиран малък обект за дестилиране, също ще се увеличи, защото по закон акцизът върху нея е 50 на сто от ставката за другия етилов алкохол. Първите 30 литра домашна ракия обаче са освободени от акциз, припомня Dariknews.bg.

В същотото време стана ясно, че министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов настоява за по-широк дебат за увеличаването на акциза на спиртните напитки от следващата година. Това по думите му трябва да стане както сред обществото, така и в пленарна зала на Народното събрание при първо четене на Закона за акцизите и данъчните складове.

Запознат съм с предложението, направено в бюджетната комисия за вдигането на акциза с цел увеличаването на приходите в бюджета. Считам обаче, че при сегашната ситуация ще бъдат силно засегнати земеделските производители и преработвателните предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта тази година, заяви министър Найденов.   

Според него, ако се увеличи акцизът на алкохола в момента, това няма да доведе до повече приходи. Напротив ще се увеличи сивият сектор и ще нарастне нелегалното производство на некачествени спиртни напитки (менте). По този начин ще изложим на опасност здравето на потребителите. Освен това в България трябва да се провежда политика за намаляване на консумацията на твърд алкохол, каза министър Найденов.

По отношение на облагането на домашната ракия от селските казани, събраният акциз е направо символичен и разходите по събирането му се оказват по-големи от приходите, обясни той. По думите на министър Найденов хората ще спрат да варят ракия в казаните и ще го правят в домашни условия, което също застрашава тяхното здраве. През тази година близо 80 хил. тона грозде не са изкупени от лицензираните производители, което означава, че тези количества са отишли в селските казани и в гаражите, пише пресцентърът на земеделското министерство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...