Съкращават срока за връщане на ДДС

25.11.2009 | 11:53
по статията работи:
Парламентът прие промени в Закона за ДДС.Те предвиждат адвокатските услуги също да се облагат с ДДС
Съкращават срока за връщане на ДДС

Депутатите намалиха срока за връщане на ДДС на фирмите от 45 на 30 дни. Това стана при гласуването на промени в Закона за ДДС на второ четене, предаде Агенция "Фокус".

Данъкът ще се възстановява в 30-дневен срок от подаването на справка-декларацията, когато лицето е извършило за последните 12 месеца преди текущия месец облагаеми доставки с нулева ставка на обща стойност повече от 30 на сто от общата стойност на всички извършени от него облагаеми доставки, включително доставките с нулева ставка.

Чрез тази мярка ще се запазят около 20 хиляди работни места в България. Зад нея по време на обсъждането й, застанаха и синдикати и работодатели, заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Той смята, че това е голям успех за коалицията, тъй като предложението дойде от неговата парламентарна група, предаде БГНЕС.

По-рано днес депутатите решиха също, че адвокатските услуги ще бъдат обложени с 20% ДДС.

С решението си народните представители отмениха текста в закона, който гласеше, че процесуалното представителство, с което се осъществява правото на защита на физически лица в досъдебни, съдебни, административни и арбитражни производства, е освободено от ставка.

Въвеждането на ДДС на адвокатските услуги ще увеличи цената с 30-40%, а не само с 20%. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от РЗС Атанас Семов. По думите му услугата на адвокатите ще се увеличи много повече от очакваното, тъй като те ще трябва да плащат и за водене на счетоводни документи.

Ще превърнем адвокатите в правни джипита. Те вместо да се занимават с право ще се занимават с бумащина, заяви Семов. Според него това ще ги подложи под натиска на данъчните служби.

Семов призова да се изчака приключването на делото срещу България по този въпрос, което ще приключи следващата година и едва след това, ако България бъде осъдена, да се промени законодателството. Не става дума за въвеждане на диференцирана ставка, а за зачитане на едно конституционно право пред което се поставя фискална бариера, заяви Семов.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че след като България е станала член на ЕС, то тя трябва да изпълнява правилата на тази общност. Тя добави, че ако съдът се произнесе против България, то санкцията би могла да е 2 млн. евро, а след това ако решението на съда не бъде изпълнено на ден страната ни ще дължи между 30 000 и 150 000 евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...