Засилват контрола върху безопасността на развлекателни услуги с плавателни съдове

02.12.2009 | 11:21
по статията работи:
Наредба забранява тегленето от джетове на хора, каращи водни ски
Засилват контрола върху безопасността на развлекателни услуги с плавателни съдове

Правителството одобри Наредба, с която се регламентира предоставянето на водноатракционни услуги с плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение. Документът урежда нормативно плаването и граничния режим във вътрешните морски води, териториалното море и вътрешните водни пътища на България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, предаде БГНЕС.

Капитаните на яхти и лодки за спорт, туризъм и развлечение, плаващи под български флаг на крайбрежно плаване, се задължават да изготвят и съхраняват актуален списък с лицата на борда. При отплаване или завръщане в яхтеното пристанище те ще информират собственика му за броя на лицата на борда, пристанището или района, за който отплава, както и приблизителното време на плаване.

С Наредбата се забранява тегленето от джетове на хора, каращи водни ски или извършващи друг воден спорт за отдих и туризъм. Джетовете няма да имат право да плават на разстояние по-малко от 200 м навътре в морето и по-далеч от 1 (една) морска миля от шамандурите, които обозначават зоната за санитарна охрана и къпане, съгласно одобрената схема на акваторията на охраняемите морски плажове. В крайбрежните зони, където няма охраняеми плажове, джетове няма да могат да плават на разстояние по-малко от 300 м от брега.

За лица под 18-годишна възраст развлекателни услуги ще се предоставят след подписване на декларация за съгласие от родителите, настойниците или попечителите им. Задължително става носенето на индивидуални предпазни жилетки във всички случаи на ползване на водноатракционни или туристически услуги. Лицата, които ползват такива услуги, ще подписват декларация, че са запознати с указанията за безопасно ползване на плавателните средства.

Наредбата забранява още управлението на лица без съответната правоспособност, ако се изисква такава, на яхти, лодки и други плавателни съдове за туристически и развлекателни цели, както и управлението им след употреба на алкохол, наркотици и други упойващи вещества. Забранява се превозът на повече от определения в корабните документи брой лица, както и изваждането на предмети от морското дъно без съответно разрешение. На ползващите водноатракционни услуги се забранява да скачат във водата по време на движение.

Плавателните съдове за спорт, туризъм и развлечение с дължина над 24 м, които извършват крайбрежно плаване, подлежат на контрол на системите за движение, докладване и управление на трафика в морските пространства на страната. На охраняеми плажове с дължина на водната им граница с Черно море под 300 м няма да се допускат зони за предоставяне на водноатракционни услуги, предвижда още Наредбата. По смисъла на документа, "водноатракционни услуги" са услугите, свързани с използване на плавателни съдове за спорт, туризъм и развлечение срещу заплащане. Контролът по спазването й ще бъде осъществяван от териториалните дирекции на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...