Бургас-Александруполис: Първо ОВОС, после всичко останало

08.12.2009 | 16:24
по статията работи:
Ако оценката е отрицателна, проектът няма да се реализира, заяви министър Трайков
Бургас-Александруполис: Първо ОВОС, после всичко останало

По проекта "Бургас-Александруполис" няма да се предприема каквото и да било, докато не бъде извършена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на пресконференция в рамките на Осмата кръгла маса с правителството на България, организирана от Economist Conferences.

Той обясни, че в случай, че се окаже, че ОВОС е отрицателна, по проекта няма да се прави нищо. Министърът обясни, че това важи за всеки един проект - "ако липсва екологична оценка, не може да си построиш дори колиба", каза той.

По време на посещението на президента Първанов в Гърция са били водени преговори за промяна на споразумението по Бургас-Александруполис, съобщи още Трайков, но не пожела да представи повече подробности в тази посока.

Министърът съобщи, че по време на предстоящата българо-руска междуправителствена среща ще се обсъждат оръжейните лицензи, които сме сключили с Русия. Той поясни, че въпросът с лицензите е бил решен още миналата година, но в момента Русия предявява претенции, които българската страна трудно би могла да удовлетвори. Той завърши с това, че за разлика от Русия, Република България гледа в бъдещето, а не в миналото.

По-рано министър Трайков и подуправителят на Българската народна банка Калин Христов взеха участие в панел от кръглата маса на тема: "Трудният избор: икономическата политика и бизнес средата".

По време на него министър икономическият министър посочи, че вече се наблюдават първите сигнали за възстановяване имиджа на България, което може да се отсъди по по-позитивните индекси за състоянието на бизнес средата. Той посочи, че някои от преимуществата на България като инвестиционна дестинация, като ниската данъчна тежест и облекчените административни процедури, спомагат за подобряване на начина, по който държавата се възприема сред инвестиционната общност.

Какво каза по-рано днес премиерът Бойко Борисов по въпроса за проекта Бургас-Александруполис и по други актуални теми може да прочетете тук.

От мястото на събитието: Петър Чернев. Редактор: Лили Бончева

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...