Ще бъде създаден нов вид обществена поръчка

08.12.2009 | 19:50
по статията работи:
Възможно е държавата да изчисти около 70 млн. лв. от дълговете си към строителните фирми до края на годината
Ще бъде създаден нов вид обществена поръчка

Правителството трябва да промени така концепцията си по отношение на чуждите инвестиции, че да се бори за всеки лев, да бъде по-гъвкаво и да адресира конкретните проблеми на различните компании. До това заключение са стигнали бизнесът и представители на правителството по време на днешната Осма кръгла маса с правителството, организирана от Economist Conferences, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той обясни, че различните чуждестранни фирми са представили пред него различни свои проблеми, които скоро трябва да бъдат разрешени от правителството.

Създават нов вид обществена поръчка

Сред основните искания на бизнеса, които са били поставени по време на срещата, са намаляване на регулационните режими, намиране на начин за провеждане на нов тип обществени поръчки, които не се печелят само по критерия "най-ниска цена" и др.

По отношение на новия вид обществена поръчка министър Плевнелиев обясни, че ръководеното от него ведомство, заедно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма работят съвместно по промяна в Закона за обществените поръчки, които ще дефинират създаването на нов вид обществена поръчка. Тя ще може да се печели не само според признака "най-ниска цена".

В изготвянето й важна роля ще изиграе и Агенцията за обществени поръчки. Очаква се новият вид поръчка да стартира до 6 месеца. През този период ще се избистри и съгласува видът й - действие, което ще продължи около 3 месеца. Други 3 месеца ще бъдат необходими за вкарването й в действие.

Получени са страшно много проекти, които са разписани подробно. Те са постъпили от организации като Българо-германската търговско промишлена камара и Американската търговска камара и чуждестранни консултати, обясни още министърът на регионалното развитие и благоустрйството. По този повод той обясни, че очевидно има върху какво да се стъпи.

Възможно е държавата да изчисти около 70 млн. лв. от дълговете си към строителните фирми до края на 2009 г.

По време на утрешното заседание на правителството ще се решава дали могат да бъдат отпуснати между 20 и 30 млн. лв., с които да бъдат погасени част от задълженията на МРРБ към строителните фирми, обясни още министър Плевнелиев. Той изрази надежда, че Министерството на финансите ще разреши до края на годината да бъдат разплатени и още 44 млн. лв. от бюджета на регионалното министерство, с което да бъдат изчистени около ¼ от общите задължения, които възлизат на около 250 млн. лв.

За останалата част от дълга финансовото ведомство планира да издаде емисия облигации през февруари.

Липсва интерес към шефския пост на Агенция "Пътна инфраструктура"

Още около седмица ще продължи приемът на документи за избор за нов шеф на Агенция "Пътна инфраструктура". За момента един-двама известни мениджъри са "се замислили на темата", стана ясно от думите на министър Плевнелиев.

Той изрази надежда поне няколко кандидати да подадат документи за участие, както и че временно изпълняващият длъжността директор Божидар Йотов ще го направи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....