Обмисля се нова система за пътуване с преференции в Пловдив

14.12.2009 | 15:45
по статията работи:
Превозвачите по линиите на масовия транспорт няма да протестират
Обмисля се нова система за пътуване с преференции в Пловдив

Изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Петко Атанасов се срещна с протестиращи пенсионери. Те поставиха искане да отпадне заплащането на допълнителното билетче от 40 стотинки за пенсионери над 70 години и за инвалидите. Петко Атанасов обясни на протестиращите, че предложението на кмета Славчо Атанасов до Общинския съвет за преференциалното пътуване е било точно такова и в него не е било предвидено пенсионерите и инвалидите да плащат допълнителен билет. На общинската сесия обаче е предложена въпросната промяна и решението е гласувано по такъв начин, с което общинската администрация е длъжна да се съобрази.

Пенсионерите приеха предложението на Петко Атанасов да се изработи нова система за пътуване с преференции, според която само с карта и без допълнителен билет да се пътува по пакет от автобусни линии, предложен от всеки един от петте превозвачи. Сформирана е контактна група, с която още през следващата седмица ще започнат срещи за изготвяне на новото предложение, което общинската администрация ще внесе в местния парламент, съобщиха от общината.

"Трябва много добре да преценим юридически и финансово нещата, но ми се струва логично и приемливо пътуването с преференции да става по пакет от линии, a именно с карта и без заплащане на билет от 40 стотинки", коментира Петко Атанасов.


Превозвачите по линиите на масовия транспорт в Пловдив няма да протестират, тъй като още днес ще получат част от неизплатените компенсации към тях от страна на Община Пловдив. След среща на управителите на транспортните фирми с Петко Атанасов, те получиха уверение, че ще им бъдат преведени незабавно общо близо 250 000 лева компенсации за месец октомври. Превозвачите уточниха, че цялата дължима към тях сума е около 750 000 лева.

Общината и превозвачите са на единна позиция, че увеличението на билета до 1 лев и настоящата система за преференции са неизбежни по време на кризата, като в противен случай би съществувала опасност превозвачите да фалират. Те припомниха, че от лятото държавата е съкратила субсидиите към тях с 10% месечно, а отделно за последното тримесечие са получили 400 000 лева по-малко. С актуализацията на пловдивския бюджет пък са намалели компенсациите от общината за преференциалните пътувания с още 150 000 лева.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....