ЕК констатира, че преструктурирането на "Кремиковци" се е провалило

16.12.2009 | 14:41
по статията работи:
България започна процедура по възстановяване на помощтта за комбината в размер на 222 млн. евро
ЕК констатира, че преструктурирането на "Кремиковци" се е провалило

Eвропейската комисия (ЕК) стигна до заключението, че металургичният комбинат "Кремиковци" не е изпълнил бизнес плана, изготвен с цел неговото преструктуриране. Плановете бяха одобрени от Комисията през 2006 г. въз основа на специалния протокол относно металургията към Европейското споразумение за отношенията между ЕС и България преди приемането й за член през 2007 г.

Между 1998 г. и 2005 г. предприятието е получило около 222 млн. евро помощ за преструктуриране, но не е успяло да модернизира своята инфраструктура и да намали производствените си разходи. През август 2008 г. предприятието беше обявено в несъстоятелност и в контекста на започналото производство по ликвидация България откри процедура за възстановяване на помощта с лихвите.

Отпускането на помощ за преструктуриране на металургични предприятия в затруднение е строго забранено в ЕС. В предприсъединителния процес обаче, преди да са длъжни да се съобразяват с режима на ЕС за държавни помощи в полза на производителите на стомана, на страните кандидатки може да се даде възможност за отпускане на еднократна помощ за преструктуриране на тяхната металургия.

България се възползва от тази възможност и през 2004 г. реши да подкрепи своя най-голям металургичен комбинат "Кремиковци" с помощ за преструктуриране на обща стойност от около 222 млн. евро, за да му помогне да стане конкурентоспособен в дългосрочен план и да оцелее на пазара без допълнителна държавна помощ.

Условията за отпускане на тази помощ бяха посочени в специален протокол (Протокол 2) към Европейското споразумение. По-конкретно, "Кремиковци" се задължаваше да изготви бизнес план, чрез който предприятието да възстанови своята жизнеспособност до 2006 г. В края на 2006 г. обаче дружеството беше изпълнило само част от плана и продължаваше да бъде в лошо състояние.

Комисията се съгласи да удължи периода за преструктуриране до 2008 г. За да гарантират, че Протокол 2 към Европейското споразумение се спазва, на заседанието на Съвета за асоцииране ЕС - България на 29 декември 2006 г. ЕС и България се споразумяха за конкретни правила за мониторинг на напредъка по прилагането на плана. В този контекст България пое ангажимента при необходимост да изиска от "Кремиковци" да възстанови помощта.

В съответствие със своите задължения по мониторинга, произтичащи това споразумение, Комисията заключи, че "Кремиковци" не е успяло да изпълни бизнес плана по задоволителен начин. В действителност първоначално предвидените основна модернизация и екологични инвестиции не са осъществени. Освен това предприятието не е успяло да намали производствените си разходи и непрекъснато е страдало от липса на оборотен капитал по вътрешни причини, което се е отразило неблагоприятно на неговата оперативна дейност. В резултат на това предприятието бе обявено в несъстоятелност през август 2008 г.

В контекста на текущото производство по ликвидация България вече откри процедура за възстановяване на помощта от 222 млн. евро с лихвите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...