Борисов: Спираме строителството на многофункционалната спортна зала в София

19.12.2009 | 13:17
по статията работи:
Фирмата изпълнител на спортната зала "Главболгарстрой" ще обжалва решението за прекратяване на строителните дейности
Борисов: Спираме строителството на многофункционалната спортна зала в София

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че от понеделник ще бъде спряно строителството на многофункционалната зала в София, докато не бъде избрана фирма, която да упражнява строителен надзор, предаде БГНЕС.

Борисов заяви: Знаете, че преговаряхме за 17 милиона по-евтино. Не очаквах, че до такава степен държавате е била без контрол. Нито има конкурс за строителен надзор, нито нищо. Спираме от понеделник строежа. Конкурсът тече. В момента, в който се избере строителен надзор, ще продължи строителството, каза още премиерът. Запитан защо след като няма строителен надзор, строителството продължава, премиерът Борисов отговори кратко: Спираме го в понеделник!.

Вчера от "Синята коалиция заявиха, че строителството на залата е текло незаконно в продължение на месеци. Фирмата, която е спечелила търга за проект по строителство, е "Главболгарстрой". Депутатите показаха документ - разрешение за строеж от 17 ноември 2009 г., следствие на доклад за съответствие, изготвен от фирмата "Линк Контрол" ООД с управител Георги Линков. Разрешението за строеж е от 11 ноември, а срокът за подаване на документи за фирмите е бил 30 ноември, както и срокът за тяхното отваряне е 2 декември същата година. Георги Линков, заедно с това е заместник на Симеон Пешов в Строителната камара, участва и в една от комисиите, която класира кандидатите, заявиха депутатите. Според тях това говори за конфликт на интереси.

Фирмата изпълнител на спортната зала "Главболгарстрой" ще обжалва решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за прекратяване на строителните дейности заради нарушения, стана ясно на пресконференция, предаде Агенция "Фокус". От компанията бяха категорични, че ще спазят срока 1 август 2011 година за завършване на обекта и че строят на законен обект.


Според Павел Калистратов, главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой" единствено рискът в тази ситуация е завистта, злобата, че се строи толкова голямо съоръжение. Изпълнява се уникален проект на най-добрите специалисти, каза той.
По думите му - няма конфликт на интереси на Георги Линков и на "Главболгарстрой" и умишлено е поканена фирмата му заради познанията по метали, които са важни за строителството на залата.

В концепцията разгъната застроена площ е била 50 681 кв. м, в реалния идеен проект - 48 552 кв. м. 728 са паркоместата в идейния проект. Има подземни и надземни.

Лъжец е този, който е подал информацията към депутатите, каза Калистратов. Финансовата стойност за неизпълнение в договора е 0.1 % от общата стойност за всеки ден закъснение или 90 000 лева на ден. От компанията обаче заявиха, че най-голямата неустойка за тях би била моралната, тази върху имиджа на фирмата - да не предадат обекта в срок.

 

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...