Die Welt: "Желева - гангстерска невеста за ЕК?"

28.12.2009 | 16:59
по статията работи:
Българският външен министър Румяна Желева - млада жена, която направи светкавична кариера - е, говори се, съпруга на мафиот - пише германският вестник
Die Welt: "Желева - гангстерска невеста за ЕК?"

Българският външен министър Румяна Желева - млада жена, която направи светкавична кариера - е, говори се, съпруга на мафиот - пише германският вестник Die Welt ("Ди Велт") в статия под заглавие "Гангстерска невеста за ЕК?", предаде радио "Дойче веле".

Румяна Желева е една амбициозна жена. Едва 40-годишна, тя вече е член на Европейския парламент и външен министър на родната си България. Идния месец тя се надява да обогати кариерата си с още един пост: еврокомисар, отговарящ за международното сътрудничество и хуманитарната помощ. Само че за нея, а заедно с нея и за новата Комисия, се задават неприятности. Руса, висока и много слаба, Желева, която говори съвсем гладко немски, стои идеално на брюкселския паркет. Явно международното работно обкръжение, в което суетата и самонадценяването принадлежат за някои към базисното оборудване, не й вдъхва особен респект. "Аз не съм се родила като политик и не смятам да умра като политик", казва тя безгрижно.

Некомпетентна и злобна?

В действителност Желева едва ли е толкова спокойна. Още от сега тя очаква сигурно с напрежение следобеда на 12 януари, когато ще трябва да отговаря на въпросите на евродепутатите (повече по темата прочете тук). А някои от тях искат да "изпържат" кандидатката на българския премиер Борисов. Тя е некомпетентна, казват - и злобна.

Барозу би предпочел много повече да задържи предшественичката й Меглена Кунева, само че нейната партия изгуби изборите през юли. На всичко отгоре се говори, че мъжът на Желева имал вземане-даване с руската мафия по Черноморското крайбрежие; нещо, което тя самата отрича със смях по време на интервюто с в. "Ди Велт". И наистина няма конкретни доказателства против мъжа й.

Красимир Желев работи за Централната кооперативна банка, която от своя страна влиза в империята на варненската групировка ТИМ. Срещу групата отдавна се отправят обвинения, например в пране на пари, само че досега никой не е успял да приведе убедителни доказателства. Но с или без доказателства, лидерът на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит вече призова Желева да внесе яснота по този въпрос, "в противен случай изборът й може да се окаже много труден".

Знае какво иска, но не признава поражения

"Слава богу, аз не принадлежа към комунистическата номенклатура, родителите ми не бяха комунисти", казва Желева и добавя: "Аз се издигнах със собствени сили". Една жена, която знае какво иска - и не обича да си признае поражението, когато някой път се случи да не получи онова, което иска.

Така, например, по време на разговора с "Ди Велт" тя казва първоначално, че сама си била избрала ресора - който не се радва на почти никакъв престиж в Брюксел. След малко обаче добавя: "Честно казано исках ресора Европейска политика на добросъседството". Но тя не го получи, защото Барозу го сля с ресора по разширяването. По този начин България отпадна от надпреварата, защото като съседка на кандидатите Турция и Македония не е изключен конфликт на интереси. Дали Желева ще получи поста, за който се бори, ще стане ясно в края на януари, когато ще се състои гласуването в Европейския парламент.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...