Началната цена за "Булгартабак холдинг" ще е 100 млн. евро

29.12.2009 | 14:54
по статията работи:
МИЕТ остава принципал на дружеството, но контролен съвет, състоящ се от 4-ма министри, ще го наблюдава и ще вземе решение за приватизацията му
Началната цена за "Булгартабак холдинг" ще е 100 млн. евро

Началната цена за приватизацията на държавния дял в "Булгартабак холдинг" ще бъде около 100 млн. евро, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Очаква се холдингът да бъде продаден до средата на следващата година.

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) остава принципал на "Булгартабак холдинг", съобщи още министър Трайков, цитиран от Агенция "Фокус". Причината е свързана основно с приватизацията на холдинга, която предстои, и която се смята, че най-добре ще бъде извършена от икономическото министерство.

В същото време обче контролен съвет от четирима министри ще наблюдава "Булгартабак холдинг". В него ще влязат вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков и министрите на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

До 5 януари 2010 г. бордът на директорите на "Булгартабак" трябва да представи доклад до премиера и до контролния съвет с мерки за подобряване на дейността на холдинга. Докладът още трябва да съдържа: визията на дружеството за приватизацията и бъдещето и как да бъде подпомогнат тютюневият сектор в страната.

След 5 януари 2010 г. ще се проведе среща при премиера, където ще се разгледа този доклад. "Булгартабак холдинг" ще се отчита пред контролния съвет. Всички решения за дружеството също ще се взимат от контролния съвет, който трябва да определи бъдещето на "Булгартабак", обясни пресцентърът на МИЕТ.

Относно перспективите пред тютюнопроизводителите министърът беше категоричен: Положението тук е катастрофално. Той каза още, че през 2004-2005 година, когато е трябвало да се договаря с Брюксел държавното финансиране, тогавашния земеделски министър Нихат Кабил е "проспал" да поиска това, което е можело страната ни да договори. Така например южната ни съседка Гърция в периода 2005-2009 всяка година е получавала помощ от 380 милиона евро за тютюнопроизводството. За следващия 4-годишен период тази помощ е 190 милиона годишно. За този период България е получила 0 евро субсидия, защото не е поискала, обясни Трайчо Трайков, цитиран от News.bg.

България би трябвало да намери под една или друга форма начини за равноправно третиране, смята министърът.

По-рано днес се проведе консултативна среща при премиера Бойко Борисов. По време на нея трябваше да се реши дали Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще смени МИЕТ като принципал на "Булгартабак холдинг".

Припомняме ви, това беше едно от исканията, отправени към правителството по време на стачката на тютюнопроизводителите. В искането за смяна на принципала на "Булгартабак" тютюнопроизводителите се водят най-вече от защитата не само на интереса на тютюнопроизводителите, а и на целия сектор, обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по-рано днес пред БНР. След срещата при премиера обаче той леко промени позицията, изказана сутринта: Във връзка с идеята за промяна на принципала на дружеството, смятам че предложеният формат от премиера за създаване на контролен съвет е по-добър, тъй като четирима министри ще контролират холдинга, заяви министър Мирослав Найденов.

На срещата при премиера днес присъстваха министрите на икономиката и енергетиката, на финансите, на земеделието, представители на борда на директорите на "Булгартабак" и представители на тютюнопроизводинтелите.

"Булгартабак" трябва да бъде приватизиран, но беше изпуснат срокът за това. Всеки ден закъснение влошава ситуацията, при която би било продадено предприятието, каза още Найденов.

При приватизацията трябва да бъдат максимално защитени интересите и на държавата, и на сектора, обясни Найденов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...