Лекарите недоволни заради забавянето на парите им

05.01.2010 | 09:03
по статията работи:
Според председателя на НС на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров е възможно да се стигне и до протести
Лекарите недоволни заради забавянето на парите им

Лекарите може да започнат да искат от утре, 6 януари, от пациентите да си плащат на ръка за дейности, които се покриват от Здравната каса.

Това ще стане, ако днес на джипитата не им бъдат преведени парите за ноември, съобщиха тази сутрин от Българския лекарски съюз, цитирани от БНТ.

По правило парите за даден месец за общопрактикуващите лекари се изплащат до края на следващия, но здравната каса все още не е изплатила на личните лекари парите, които са изработили през месец ноември. Освен това болниците получиха едва 30% от сумите, които трябваше да им бъдат изплатени. Повечето мениджъри на болници в страната не са платили заплатите на лекарите си, защото парите, които са получили от касата, не са достатъчни.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обясни, че без пари лекарите не могат да продължат работата си и затова от сряда всеки пациент ще трябва да си плаща на ръка за всички медицински дейности в болниците и при личните лекари.

По закон лекарите нямат право да искат пари от пациентите за дейности, които се покриват от здравната каса със събраните здравни осигуровки, уточнява bTV.

Ако някой може да си позволи да работи без средства, е негово право да не иска пациентите да плащат за медицински преглед, обясни д-р Райчинов и уточни, че няма да бъде упражняван натиск върху лекари и няма да има протести.

По думите му  не може един цял сектор и то точно здравеопазването да бъде оставен без средства. Според него това говори за някакво отношение от страна на финансовия министър, съобщи БГНЕС.

Финансовата година така или иначе изтече и средствата, които би трябвало да се изплатят за последните два месеца на миналата година сега ще са от бюджета за настоящата година. Това забавяне определено ме притеснява, категоричен е председателят на БЛС.

"Огънят, на който се пържим, е един и същ, така че колкото са пострадали семейните лекари, толкова са и всички останали", заяви Цветан Райчинов пред БНР.

Отговорност за парите на лекарите носят Националната здравноосигурителна каса и Министерството на финансите, заяви председателят на НС на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров по БНТ.

По думите му пари има и това се вижда от отчета на НЗОК за месец октомври. Освен това Националната агенция за приходите е събрала парите, но отчет на НЗОК за месец ноември няма, каза Л. Киров.

Крайно непочтено е институциите да се крият като зайци, заяви председателят на НС на общопрактикуващите лекари.

Според него ако се премине към вариант пациентите да си плащат, това ще бъде по принуда, а не по желание. От сдружението ще пишат писмо до премиера, за да се разрешат проблемите. Днес на сайта на сдружението ще бъде публикуван формуляр за покана за лихви за забавени плащания и всеки член на сдружението ще може да го попълни. Лихвите не са много - около 53 000 лева, но те не трябва да бъдат плащани от нашите осигуровки, а от заплатите на съответните чиновници, каза д-р Киров.

Той добави, че се обмислят форми на протест, но още те не са ясни.

Бюджетът на България за 2009 г. не беше изпълнен. Това е причината да не бъдат изплатени в срок средствата на лекарите. Това заяви пред Агенция "Фокус" председателят на здравната комисия в Народното събрание Лъчезар Иванов.

След като бюджетът на държавата не е изпълнен, няма как да бъдат изпълнени ангажиментите, които държавата е поела, поясни Иванов.

Искам дебело да подчертая - ако държавата има пари, защо да не ги приведе на хората и те да бъдат спокойни и доволни? За какво са тези пари, ако те стоят по трезорите? Трябва да е ясно, че държавата е в криза, държавният бюджет не е изпълнен и няма откъде да се вземат пари. Когато вие нямате в портфейла си 5 лв., как да дадете тези 5 лв., които ви ги искат? Такова е положението и в държавата. Когато нещо нямаш, няма как да го дадеш, обясни Иванов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...