"Зелена светлина" пред коледните бонуси на съдебната власт

06.01.2010 | 17:34
по статията работи:
По-рано днес вицепремиерът Симеон Дянков отказа да отпусне пари за бонусите. Вероятно парите ще бъдат отпуснати следващата седмица
"Зелена светлина" пред коледните бонуси на съдебната власт

Съдебната власт ще получи коледни премии и това ще стане с решение на Министерския съвет. Това стана ясно след спешно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. В него участваха министрите на правосъдието и финансите Маргарита Попова и Симеон Дянков, главният прокурор Борис Велчев, председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев и други висши магистрати, пише Dariknews.bg.

По време на срещата не стана ясно колко пари ще получат служителите на Темида - поисканите в понеделник 28 млн. лв., 24 млн. лева, които са предназначени за премии и други текущи разходи, или целият излишък по сметката им - над 62 млн. лева.

Преди това по-рано днес стана ясно, че Министерството на финансите отказва да отпусне допълнително 28 млн. лв. на Висшия съдебен съвет (ВСС) за премии и текущи разходи.

По неофициална информация министър-председателят Бойко Борисов лично се е застъпил за отпускането на парите за съдебната система и това е довело до обрата.

Информацията за спирането на парите се появи в писмо, адресирано от Дянков до ВСС. С него вицепремиерът отговаря на искането на ВСС от понеделник за отпускане на допълнителен лимит за сметка на преходния остатък към 31 декември 2009 г.

В писмото на Дянков се подчертава, че парите могат да бъдат отпуснани единствено с промяна в бюджета на страната за тази година. За момента нужда от подобна промяна обаче не е нормативно обоснована.

Нито стотинка от икономиите за работна заплата не са раздадени като 13 и 14 заплата в системата на правосъдието след забрана на финансовия министър Симеон Дянков. Това коментира пред журналисти министърът на правосъдието Маргарита Попова, предаде Агенция "Фокус".

Тя обясни, че в ръководеното от нея министерство са раздадени премии в размер на 400 хил. лв. Това е станало преди вицепремиерът Дянков да забрани изплащането на добавки в министерствата, пише Mediapool.bg.

Очаква се през идната седмица на заседание на Министерския съвет да бъде гласувано решение, с което ще се гарантира финансовата независимост на съдебната власт. Умишлено изпълнителната власт не е засегнала финансовата независимост на съдебната система. Всички признават пропуските в комуникацията помежду си, заяви Маргарита Попова.

Икономиите за заплати възлизат над 11 млн.лв., с които са покрити разходи за текуща издръжка най-вече на местата за лишаване от свобода. Има икономии от Търговския регистър, които съгласно постановление на правителството правосъдното министерство има право да ги раздава като бонуси на работещите в този регистър. Това обаче не е направено, уточни Попова.

Проведе се работна среща. Работи се по решение, което не е окончателно - ще говорим с премиера, заяви финансовият министър Симеон Дянков на излизане от работното съвещание, предаде БГНЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...