499 млн. лв. бюджетен дефицит за 2009 г.

14.01.2010 | 14:37
по статията работи:
Страната ни е в групата на страните-членки с най-нисък бюджетен дефицит за годината в ЕС
499 млн. лв. бюджетен дефицит за 2009 г.

На база на оперативни данни и оценки Бюджет 2009 е приключил с дефицит на касова основа в размер на около 498,9 млн. лeва. На месечна база бюджетното салдо по консолидирания бюджет за месец декември е балансирано.

"Това поставя страната ни в групата на страните-членки с най-нисък бюджетен дефицит за годината в ЕС", информира Министерството на финансите (МФ).

Припомняме ви, че в края на миналата година ресорният министър Симеон Дянков предложи бюджетът за 2009 г. да бъде променен и в него да бъде записан дефицит в размер до 500 млн. лв. Впоследствие предложението беше прието Народното събрание.

Неблагоприятните процеси в икономиката поставиха сериозно предизвикателство пред фискалната политика през 2009 година. Според МФ през първите 7 месеца на годината не са били предприети почти никакви мерки за компенсиране на значителното изоставането в приходите, което е довело до формиране на бюджетния дефицит още в средата на 2009 година.

През месец юли дефицитът в бюджета беше в размер на 564.3 млн. лв., но впоследствие през месеците октомври, ноември и декември се стигна до положително бюджетно салдо.

Според МФ до положителното развитие за фиска се е стигнало вследствие на предприетите мерки за приоритизиране и ограничаване на разходите, засилване на финансовата дисциплина и за повишаване на събираемостта на приходите. Част от тях са били реформата в приходните администрации, насочена към засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки с цел пресичане на контрабандния внос в страната и противодействие на схемите за неправомерно възстановяване и/или невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци.

От пресцентъра на финансовото министерство допълват, че при финансирането на бюджетните системи се е следвал принципът на приоритетно финансиране на основните социални отговорности на държавата и равнопоставеност между отделните бюджети в условията на ограничения бюджетен ресурс.

"Беше голяма борба в последните седмици на годината. Но успяхме. Екипът на зам.-министър Горанов постигна отличен резултат. Този успех ни окуражава за предстоящите няколко трудни месеца" - така министърът на финансите Симеон Дянков коментира данните за бюджета.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...