РЗС поиска освобождаването на 11 министри

14.01.2010 | 14:45
по статията работи:
Причина за искането е конфликт на интереси. От РЗС поставиха 26 януари като краен срок за освобождаването на министрите
РЗС поиска освобождаването на 11 министри

"Ред, законност и справедливост" даде ултиматум на премиера Бойко Борисов до 26 януари да поиска Народното събрание да освободи 11 от министрите в кабинета му и да внесе нов състав на Министерския съвет. Това обяви лидерът на партията Яне Янев. РЗС иска отстраняването заради конфликт на интереси на Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Божидар Нанев, Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов, Сергей Игнатов и Александър Цветков.

Ако на 27 януари искането на партията не е удовлетворено, РЗС се закани да сезирани компетентните органи в България по въпроса.

Предупреждаваме премиера Борисов, че има и други министри, които гласуват в общоевропейски структури. Такъв е проблемът с министъра на финансите Симеон Дянков. Той гласува в ЕКОФИН - Съвета на министрите на финансите на страните членки на ЕС. Там почти всички решения се вземат единодушно, обясни Янев. Той допълни: И да не стане така, че заради България да стане общоевропейски проблем с финансовата политика на евросъюза. Това ще бъде грандиозен и непреодолим скандал и окончателно България ще се сдобие с възможно най-лошата репутация на ЕС.

В сигнала си от РЗС посочват, че според Закона за администрацията премиерът, вицепремиерът и министрите не могат да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, прокуристи, ликвидатори или синдици, те не могат да участват в контролен или управителен орган на търговско дружество или неправителствена организация. От РЗС посочват, че декларациите на министрите по закона за конфликт на интереси показват, че само четирима министри нямат длъжностна несъвместимост - Тотю Младенов, Николай Младенов, Маргарита Попова и Свилен Нейков.

Всички останали са били управляващи в общо около 50 търговски и неправителствени организации, някои само в едно, а други в по над десет, твърдят от РЗС, информира Dariknews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...