На път сме да се самоизключим от Бургас-Александруполис

19.01.2010 | 17:24
по статията работи:
Все още страната ни не е превела 5 млн. евро на Международната проектна компания
На път сме да се самоизключим от Бургас-Александруполис

България почти се е самоизключила от проекта за нефтопровода "Бургас - Александруполис", след като отказва да плати вноската от близо 5 милиона евро към международната проектна компания, която управлява строежа на тръбата. Това съобщи за Дарик радио - Стефан Гунчев, председател на Съвета на директорите проектната компания за "Бургас - Александруполис" от българска страна.

Евентуално сливане на проекта с бъдещата нефтена тръба през Турция "Самсум-Джейхан" е икономически неизгодно, коментира Гунчев във връзка с информациите, че Русия преговаря за обединяване на двата проекта. Той допълни:

Няма икономическа логика да се сливат "Бургас-Александруполис" и "Самсун-Джейхан". Това е все едно да свържеш Тунджа със Струма. Ако проектите са два, това значи, че количеството нефт трябва да се раздели на две, тоест няма да излязат икономическите показатели на нито един от проектите.

Гунчев определи като лош знак фактът, че страната ни не участва в преговорите на руската петролна компания "Транснафт" с Турция, Италия и Гърция: Ние се самоизключваме, даваме сигнали за самоизклюлючване. Още не е платено участието на българската страна, на българската фирма в проекта. Само знам, че руската и гръцката страна са взели решение да платят тази вноска.

На въпрос какво му говори това, че в момента Русия преговаря с Гърция, Италия и Търция, Гунчев коментира: Това е лош знак.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов обяви, че парите ще бъдат преведени на Международната проектна компания, когато страната ни има възможност и че България ще реши дали да участва в проекта само след като се увери, че тръбата няма да вреди на околната среда, припомня Dariknews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 04.07   1054 г. – Свръхнова с наименование SN 1054 е забелязана за пръв път от династията Сун, араби и вероятно от американски индианци в близост до звездата Зета Таури. За...