Директори на болници: "Реформата ще влоши ситуацията в здравеопазването"

22.01.2010 | 13:37
по статията работи: Апостол Апостолов
"Не е вярно, че няма пари за здравеопазване", твърдят директори на общински и частни болници
Директори на болници: "Реформата ще влоши ситуацията в здравеопазването"

Не е вярно, че няма пари за здравопазване. Това извинение се използва, за да се оправдаят действията на правителството, с които в края на годината в страната ще останат 100 болници. Здравната каса разполага за 2010 година с резерв от 1.5 млрд. лева.

Това заявиха лекари по време на първата Национална среща на директори на общински и частни болници, в която взеха участие и пациентски организации. Те подготвят специална декларация до премиера Бойко Борисов, в която ще оповестят своите искания и несъгласия.

Снимка: Econ.bg

Национална среща на директори на общински и частни болници. Снимка: Econ.bg

Сформира се и инициативен комитет, който ще представлява директорите на болници при отстояването на позициите им. Предвижда се организиране на втора среща през следващата седмица.

"Не искаме милостиня и подаяния, а честна конкуренция. Здравеопазването не е суха икономика, става дума за човешки съдби", смятат лекарите.

От гилдията попитаха как може преди общинските болници да са лекували добре, а след като министър Божидар Нанев е поел здравното ведомство, изведнъж качеството на тези лечебни заведения да се е влошило.

На въпрос на Еcon.bg как биха коментирали становището на Министерството на здравеопазването, че малките болници се закриват, защото много често на пациентите им се налага долекуване в областни заведения, колективно няколко директори на малки болници отговориха с контра въпрос: "А защо не попитате министерството колко пъти хора, лежали в областните болници, се налага отново да ги лекуваме в общинските болници?".

"Болничната реформа само ще влоши ситуацията в здравеопазването и качеството на обслужването", убедени са лекарите.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...