Отчетени са отрицателни температурни рекорди

26.01.2010 | 09:30
по статията работи:
Най-студено тази сутрин беше в Севлиево - минус 28,2 градуса
Отчетени са отрицателни температурни рекорди

Минус 28,2 градуса са измерени в Севлиево. В Габрово е минус 18 градуса, а на връх Шипка- минус 15. Всички пътища в Габровска област са проходими при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление. Пътят през прохода Шипка е почистен и опесъчен. Снежната покривка там е около 40 см.

Минус 25,5 градуса е било тази сутрин към 05.00 часа в Добрич. Това е температурен рекорд, предишният е бил през 1909 година (-15,2 градуса), съобщи БГНЕС, цитирайки НИМХ на БАН.

В Кнежа са отчетени минус 24,6 градуса, но това не е температурен рекорд.

В Елхово температурата е била минус 23,2 градуса, което също е температурен рекорд. Предишнията е бил през 1963 година (-20,2 градуса).

Температурни рекорди има и в Ахтопол, Бургас, Велико Търново, Варна, нос Емине, нос Калиакра, Карнобат, Ловеч, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен и Шабла, като температурите варират от минус 15 до минус 20 градуса.

Минус 20 градуса са отчели термометрите в Плевен и Велико Търново, минус 19 във Видин и Хасково, минус 17 в Силистра, Враца и Пловдив.

Най-топло е било в Сандански - минус 6 градуса. Само там се очаква температурите да се повишат малко над нулата, докато над останалата част от страната те ще останат минусови.

Температурата във Варна около 5.00 часа тази сутрин е била -14,4 градуса, съобщават синоптиците на БАН. Най-ниската температура, измерена там на днешния ден, е била -11,4 градуса през 1963 година. Възможно е в отделни райони на града да са измерени и по-ниски температури, но това показват данните от автоматичната станция. Най-ниската измерена температура в областта е в Провадия. Там термометрите са отчели минус 20 градуса, информират от Пътното управление. Варненското летище функционира нормално при зимни условия и полетите се извършват по разписание, увериха от аеропорта. Пристанище "Варна" също работи без проблеми, съобщава Dariknews.bg.

Температурен рекорд за Шумен беше измерен в сутрешните часове в града. От Хидрометеорологичната станция съобщиха за Дарик радио, че в 05:00 часа са били отчетени минус 22 градуса. Предишната най-ниска температура в Шумен е била измерена през 1907 г. и е била минус 20,4 градуса. В област Шумен няма затворени пътни отсечки, движението се осъществява при зимни условия, информират от "Областно пътно управление". 12 села в област Шумен са с прекъснато електрозахранване заради усложнената зимна обстановка, съобщават от полицията. Токът е спрян в с. Риш, Средковец, Гусла, Браничево, Пристое, Лиси връх, Златна нива, Върбяне, Войвода, Избул, Правенци и Крива река.

Температурен рекорд е измерен в Русе. Минус 21 градуса са отчели синоптиците в интервала от 05:00 до 07:00 часа. Това е абсолютен максимум за месец януари, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Предишната най-ниска температура в града е измерена през 1963 година, когато живачният стълб е показвал минус 19,6 градуса.

Според синоптиците няма опасност от измръзване на посевите, защото в Северна и Източна България има снежна покривка. Утре вече няма да има такива ниски температури, съобщиха от НИМХ. Те пак ще бъдат минусови, но не в такива рекордни стойности.

Най-ниската температура, измервана някога в България, е през 1947 г. в Трън - минус 38,3 градуса.

На 21 юли 1983 г. в района на руската станция "Восток", в източната част на Антарктида, е регистрирана температура от минус 89,2°C. Това е най-ниската температура измервана на земната повърхност въобще.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...