По-ниските осигуровки трябва да са обвързани с пенсионната реформа

29.01.2010 | 11:03
по статията работи: econ.bg
Очакваното свиване на БВП за последното тримесечие на 2009 г. е до 5%; ръст може да има най-рано през втората половина на годината
По-ниските осигуровки трябва да са обвързани с пенсионната реформа

Информацията е допълнена в 14:20

Свиването на годишна база на българската икономика ще продължи и през първата четвърт на годината, а слаб ръст може да се очаква едва през третото или четвъртото тримесечие на 2010 г. Очакваният спад през последните три месеца на миналата година е около 5%, а забавянето му се дължи на по-доброто представяне на промишлеността и износа.

Това са изводи от доклада на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) "Икономиката на България - януари 2010 г.", който беше представен днес.

Като антикризисна мярка от началото на 2010 г. се намалява осигурителната вноска за фонд „Пенсии" с 2 процентни пункта. Тази мярка е подходяща в условията на икономическа криза и ще донесе облекчение на разходите на фирмите. Тя обаче трябва да се оцени и в контекста на пенсионната реформа в България, тъй като увеличава бюджетното финансиране на пенсионната система, в момента над 50%, а това е в противоречие с първоначалните идеи на пенсионната реформа в България от 2000 г., считат експертите от ЦИР.

Ако искаме да имаме пенсионна система, която да се финансира самостоятелно, и същевременно по-нисък ДДС, може да се наложи да се увеличат осигуровките, но за всичко това са нужни точни анализи, заяви председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Нужни са и реалистични бюджетни прогнози, а не да се приеме бюджет, разчетен при спад на БВП от 2%, а месец по-късно да се промени прогнозата на ръст от 0.3%. Предвид новата по-оптимистична прогноза за икономическата активност приходите в хазната са подценени и ако не настъпи промяна в разходите, можем да приключим 2010 г. с излишък, допълни той. По-вероятно обаче е в края на годината бюджетът да е балансиран, а част от допълнителните средства да бъдат насочени за допълнително финансиране на някои сектори.

Според Прохаски България изпълнява най-важното изискване за членство в еврозоната, което е стабилна фискална политика - поддържане на бюджетни превишения или в най-лошия случай малки дефицити и ниски нива на държавна задлъжнялост. Икономически страната не може да предостави повече, за да подобри кандидатурата си за еврозоната, въпросът вече е политически, допълни той.

Сериозното свиване на БВП през третото тримесечие на 2009 г. се дължи на сектора на услугите, който реагира най-късно на общото влошаване под натиска на намалялата активност и доходите в индустрията. Заедно с това обаче намалява спадът във външната търговия, благодарение главно на значително по-ниския спад в износа на стоки - 9.6% през третото тримесечие, в сравнение с 19.4% през второто. По-ниският спад в износа на услуги доведе до доведе до положително салдо във външната търговия като цяло, каквото е регистрирано последно през третото тримесечие на 2004 г., посочват експертите от ЦИР.

Значително намалява дефицитът по текущата сметка до 2.6 млрд. евро, а делът му спрямо БВП падна от 22.5% на 7.6% на годишна база. За подобряването му допринасят пътуванията и транспортните услуги. Към края на ноември 2009 г. преките чуждестранни инвестиции са 2.63 млрд. евро, като те са двойно по-малко в сравнение с предходната година. Очаква се ревизията им да е нагоре и окончателният им обем да достигне 3.5 млрд. евро за 2009 г., като този обем ще се забави до 3 млрд. евро през тази година

Слабото месечно изменение на потребителските цени доведе до натрупана годишна инфлация през 2009 г. от едва 0.6%. Очакваният ценови ръст в края на тази година е около 2.5-3%, като по-високите стойности могат да се очакват през втората половина на годината.

През декември 2009 г. безработицата достига 9.13% (при 6.27% година назад) и вероятно ще достигне пиковите си стойности около 10% през зимата и пролетта на 2010 г., прогнозират експертите от ЦИР. Очаква се тя да се стабилизира през лятото и да започне плавно понижение след това, но ще се запази над стойностите си от преди кризата.

Пълния текст на доклада на ЦИР "Икономиката на България - януари 2010 г." може да прочетете тук.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...