НАББ няма да блокира ГКПП Кулата от българска страна

01.02.2010 | 10:48
по статията работи:
От снощи ГКПП Кулата е затворен за товарни автомобили, а ГКПП Капитан Петко войвода - за всички превозни средства
НАББ няма да блокира ГКПП Кулата от българска страна

Националната асоциация на българския бизнес /НАББ/ няма да нарушава закона и да блокира ГКПП Кулата днес. Това заяви председателят й Светлозар Николов след разговор тази сутрин с управителя на Благоевградска област Валери Смиленов и скомисар Константин Титянов, директор на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Получихме отказ за предварителната блокада на граничния пункт Кулата, която бяхме планирали и ще се съобразим с това, каза Николов. От асоциацията са приели аргументите, че заради подобни действия България ще загуби правото да търси компенсации от ЕС за блокадата на граничните пунктове от протестиращите гръцки фермери, пише БТА, цитирана от Standartnews.bg.

Следобед представители на НАББ ще отидат да разговарят с гръцки фермери на пункта "Промахон", а по-късно очакват да се срещнат и с представители на българското и гръцкото правителство. От асоциацията припомнят и основните си искания,  като на първо място е ГКПП-та между България и Гърция да бъдат отворени веднага.

От снощи ГКПП Кулата отново е затворен за товарни автомобили, а ГКПП Капитан Петко войвода -  за всички превозни средства. ГКПП-тата Илинден и Златоград работят нормално, съобщи Dariknews.bg.

Трета седмица остават блокадите по основните магистрали и гранични пунктове в северната част на Гърция, както и в областта Тесалия, Централна Гърция, след като стакуващите фермери решиха да продължат протестите, докато не бъдат удовлетворени девет техни искания, които са предимно финансови, съобщават гръцките медии.

Фермерите заявиха, че искат нова среща с аграрния министър Катерина Бадзели, след като в края на миналата седмица отхвърлиха предложения от нея пакет от мерки за на проблемите в селскостопанския сектор. Пакетът предвижда на земеделските производители да бъдат предоставени 1 млрд. евро, които да се заделят от дадените миналата година на банките 28 млрд. евро заради глобалната криза, отбелязва БТА.

Радио Атина предаде, че пунктът Промахон е затворен и в района отново са се образували километрични опашки от тирове от двете страни на гръцко-българската граница. Превозвачи и търговци са отчаяни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...