ЕК пусна парите по още две оперативни програми

11.02.2010 | 14:14
по статията работи:
Страната вече ще може да се възползва от пари по оперативните програми "Административен капацитет" и "Околна среда"
ЕК пусна парите по още две оперативни програми

Европейската комисия (ЕК) е освободила замразените средства по още две оперативни програми за България - "Административен капацитет" (ОПАК) и "Околна среда" (ОПОС). Това съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов

Той припомни, че общият бюджет на ОП "Административен капацитет" е 123 млн. евро и добави, че за нея през 2008 г. и през 2009 г. са отказвани мерките за съответствие на България, а сега всичко, което е трябвало да направим, е в съответствие с чл. 58-62.

Шестата от седемте спрени програми - много важна, по която действително има голямо притеснение - Оперативна програма "Околна среда". 2008 г. ни спират, 2009 г. ни спират. През 2010 г. за 1,466 млрд. евро казват, че предадените документи за оценка на съответствието са приемливи и следователно е на мнение, че системите за управление и контрол са в съответствие с разпоредбите на чл. 58-62, каза премиерът, цитиран от Dariknews.bg.

В допълнение Борисов увери, че се следи за правилното изразходване на европейските средства: В момента МВР, Прокуратурата, ДАНС, инспекторатите на министерствата, виждате, че ежедневно се правят проверки, ежедневно се дават на прокуратурата резултатите от тях. Видяхте дори докладите на Сметната палата, те са готови за прокуратурата да повдига обвинения според мен.


След днешото решение единствено блокирани остават средствата по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Припомняме ви, че вчера стана ясно, че ЕК е дала положителна оценка за съответствие на още две оперативни програми - "Транспорт" и "Конкурентоспособност". Преди това във вторник стана ясно, че Брюксел е дал дал положителна оценка за съответствие и за оперативните програми "Регионално развитие" и "Техническа помощ".

 

По-рано днес по време на пресконференция в Министерството на финансите вицепремиерът и ресорен министър Симеон Дянков потвърди, че ЕК е изпратила положителна оценка за съответствие по ОПАК, предаде Агенция "Фокус". По думите му това е един много голям успех за страната.

"Административен капацитет" е най-добре усвояваната оперативна програма у нас. 21% са изплатените до този момента средства от общия ресурс на програмата от Европейския социален фонд (ЕСФ).

Към момента по оперативната програма са сключени сключени 253 договора на стойност близо 140 млн. лв., което означава, че са договорени близо 40 на сто от всички средства от ЕСФ. Приключени са 173 проекта, а 74,5 млн. лв. са изплатени на бенефициентите - в това число се включват 27,3 млн. лв. авансовите плащания, 38 млн. лв. междинни и 8,8 млн. лв. окончателни плащания.

173 са приключилите проекти по ОПАК, около 40 % от средствата, отпуснати от ЕСФ, са договорени. 50 са изпълняващите се до момента договори по програмата, 253 сключени договор за 139,7 млн. лв.


ЕК е дала положителна оценка за съответствие на системите за контрол и управление на Оперативна програма "Околна среда", потвърди от своя страна министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Това ще позволи над 3,5 милиарда лева инвестиции в общински обекти, осигурени от ЕК. По този начин българската икономика ще получи достъп до 200 млн. лв. тази година.

Към момента по програмата са изплатени 99 млн.лв., от които 33 млн. са междинни плащания. По Индикативната работна програма за околна среда за 2010 г. са предвидени средства в размер на 650 млн.лв.

По думите на Караджова тази програма е била най-изостанала и с най-ниска оценка от ЕК. От август 2009 до този момент на общините са били разплатени 32.5 млн.лв. за реално извършени разходи.

Към средата на годината ще са готови 5 или 6 проекта по програмата, съобщи още екоминистърът и призова общините стриктно да спазват правилата за кандидатстване по програмата.

Около 30 млн.лв. са забавените плащания за бенефициентите, но забавянето ще бъде преодоляно, допълни Караджова. По думите й през март проектът за завода за битовите отпадъци в София ще бъде предоставен на ЕК

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...