Спукана язовирна стена има опасност да наводни варненски села

18.02.2010 | 11:35
по статията работи:
Въведено е 24-часово наблюдение на водоема. В Юнец и Шкорпиловци е обявено бедствено положение
Спукана язовирна стена има опасност да наводни варненски села

Има опасност язовирът край варненското село Юнец да наводни съседното село Шкорпиловци и главния път Варна-Бургас. Това заяви за Дарик радио кметът на Долни чифлик Борислав Натов. Заради пробойна в язовирната стена и опасността от наводнение в селата Юнец и Шкорпиловци е обявено бедствено положение.

Язовирът е с вместимост 1,2 млн. куб. м. Намира се на около 50 метра от регулацията на Юнец, на 2 километра от пътя Варна-Бургас и на десетина километра от Шкорпиловци.

Пробивът е на около 3 метра под короната на стената и изпуска около 25-30 литра в секунда. Съоръжението е доста старо и има опасност стената да се скъса, посочи общинският кмет.

Водоемът има нужда от удълбочаване на преливника и други ремонти. На този етап не може да се направи нищо освен да се изчака, заяви директорът на "Гражданска защита" - Варна инж. Владимир Иванов.

Тази сутрин е било отчетен спад в нивото на язовира. Няма регистрирано разширение на пробойната. Въведено е 24-часово наблюдение на водоема. Създадена е организация, в случай че ситуацията се влоши, посочи шефът на спасителната служба.

Според синоптичната прогноза над Черноморието ще превалява слаб дъжд. В нощта срещу събота на много места в страната отново ще превали, съобщи Dariknews.bg. За сега валежите и топенето на снега не създават проблеми във Варненска област и няма наводнени селища.

Затворен за тежкотоварни автомобили остава пътят между селата Партизани и Арковна в община Дългопол. Участъкът бе наводнен след преливането на река Голяма Камчия.

Всички реки и язовири във Варненска област са под непрекъснато наблюдение oт вчера. Язовир “Цонево” се изпуска контролирано. Нивото е на метър под точката на преливане. Очаква се в язовира да се влеят повече води от реките Тича и Камчия, но засега опасност от преливане няма.

Екип на “Напоителни системи” почиства коритото на Камчия в района на моста в община Долни Чифлик. Нивото на реката е спаднало, но продължава да се следи.

В общините Вълчи дол и Долни Чифлик язовирите преливат в естествените си преливници, съобщи БНТ "Море".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...