ЕРП-тата искат токът да поскъпне от юли

25.02.2010 | 12:32
по статията работи:
Цената на тока ще зависи от неговото качество от началото на лятото
ЕРП-тата искат токът да поскъпне от юли

Токът от 1 юли да поскъпне искат от електроразпределителните дружества. Това стана ясно днес, предаде Агенция "Фокус".

Исканото поскъпване от ЧЕЗ е в размер на 9%, за ЕВН - до между 2 и 5%, а за Е.ОН - между 5 и 10%. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той добави, че различните енергийни дружества имат и различни аргументи за исканото поскъпване, но то най-вероятно ще се движи между 4 и 5%.

Днес в рамките на кръглата маса "Сигурност на доставките и качеството на електроенергията - реалност и възможности" енергийният регулатор обсъди с дружествата правилата, според които честото прекъсване на тока ще влияе върху приходите им. Комисията ще задължи трите компании да намаляват със 7 процента на година непланираните прекъсвания на захранването и с 3 на сто - планираните заради ремонти прекъсвания. Изискването ще важи до 2013 година и ще бъде прието още тази година.

Очакваното приемане при всички положения ще стане преди момента на определяне на цените от 1 юли и ще бъде приложена за следващия регулаторен период, каза Семерджиев.

Така още от това лято абонатите с по-чести от определените прекъсвания на захранването може да усетят намаление в сметките си.

Средно за една година хората в България остават от 3 до 10 часа без ток. Нашите показатели са някъде около 3-4 пъти по някои от показателите по-лоши от средноевропейските, обясни шефът на енергийния регулатор, цитиран от Dariknews.bg.

Предстои да бъдат променени и общите условия на електроразпределителните дружества с потребителите. Наказателната лихва при закъснение на плащанията ще бъде еднаква за клиентите и за дружествата. Енергото пък вече няма да може да брои само календарните дни при възстановяването на захранването, а ще е длъжно да пуска тока и в почивните дни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...