Държавата се разграничи от "антикризисните" мерки

17.03.2010 | 16:10
по статията работи:
Иван Костов видя саботаж в оповестяването на мерките
Държавата се разграничи от "антикризисните" мерки

Антикризисни мерки като "намаляване от 410 на 225 дни на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане, облагане с 10% на пенсиите над минималната" и т. н. не са предлагани от Министерството на финансите за обсъждане нито на Министерския съвет, нито на министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи пресцентърът на правителството.

На днешното си оперативно заседание кабинетът дискутира пакет от антикризисни и насърчителни мерки. Окончателното решение за тях и за въвеждането им ще бъде взето след като бъдат подложени на разискване със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Заседанието му е насрочено за идния понеделник.

"Документът", който медиите цитират, не съществува и не е бил обсъждан. Това е опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и да се провокират различни обществени слоеве, които са най-чувствителните от обществото. По този начин от финансовото ведомство коментираха по-рано днес появилите се в публичното пространство антикризисни мерки.

В момента в МФ се правят много сериозни анализи и прогнози, на базата на които ще бъдат предложени действителните антикризисни мерки. На този етап работната група по антикризисния пакет дискутира повече от 100 идеи. В процес на конкретизиране са и потенциалните фискални и икономически ефекти на всяко отделно предложение.

До края на седмицата пакетът от мерки ще бъде представен на министър-председателя, след което ще бъде внесен за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество, насрочен за понеделник. Проектът на документ ще бъде оповестен на широката общественост, едва след като бъде внимателно и коректно съгласуван със социалните партньори.

Осъзнаваме, че разпространението на тези "ужасяващи мерки" цели да настрои обществото срещу икономическата политика на правителство и да подкопае бъдещата работа и общите усилия на правителството, синдикатите и работодателите в тази посока.

Предстои по-важната дискусия - как да бъде подпомогнат реалният сектор, как да се стимулира производителността, как икономиката ни да се съживи и да доведе до повишаване на заетостта и доходите на хората.

Не съм убеден, че тези антикризисни мерки са предложени от финансовия министър. Това каза от трибуната в Народното събрание съпредседателят на "Синята коалиция" и председател на ДСБ Иван Костов, предаде Агенция "Фокус".

Той обясни, че там, където той е прочел тези мерки, те са наречени "20 идеи на експертите". Аз не виждам финансовият министър Симеон Дянков застанал зад тези мерки, каза Костов.

Той изказа предположение, че някой некоректен член на Тристранния съвет е изнесъл предварителна разработка на експерти и ги е дал на медиите, което според него е саботаж

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...