Съкращават 126 души от Военния университет във Велико Търново

24.03.2010 | 08:10
по статията работи:
Закон за офицерите от резерва започва да подготвя министерството
Съкращават 126 души от Военния университет във Велико Търново

126 служители на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново ще бъдат съкратени. Съкращенията са част от новия устройствен правилник на Министерството на отбраната, който ще излезе в сила след 25 март, когато Министерският съвет ще го гласува.

„Националният военен университет е единственото висше училище, на което ще бъде наложена такава санкция. Тук съкращенията се налагат само и единствено заради липсата на достатъчно средства. Просто няма как да живеят с този бюджет”, заяви вчера във Велико Търново военният министър Аню Ангелов. Той беше гост на празника на града и се срещна с ръководството и личния състав на военния ВУЗ. Следобед генералът беше и при офицерите от резерва и запаса.

1 200 000 лв. са дълговете на военния университет, натрупани само във Велико Търново. Около 800 000 лв. заедно са задълженията на факултетите в Долна Митрополия и Шумен, каза още ген. Ангелов.

Университетът в старата столица продължава да се разплаща с „Топлофикация”, но има да дава и за храната на курсантите и студентите. Поради тази причина генералът на НВУ е получил задача да намери начин да оптимизира храненето и отоплението.

Всеки месец по около 250-300 000 лв. дава Министерството на отбраната на Националния военен университет. Парите са от неговия бюджет и са за сметка на летните месеци юни и юли и септември. Другото, което министерството може да направи е във Велико Търново  да бъде създадено щатно поделение на Сухопътните войски, каквото има в Долна Митрополия на Военновъздушните сили. Така, поделението ще ползва базата, с което ще подпомага училището, а ще осигурява и преподавателски кадри, пише в. "Борба".

„Новият устройствен план на министерството ще засегне и самата институция. От нея ще бъдат съкратени 490 служители. Министерството трябва да остане с 980 служители, като задължително съм поискал 5% от щата да останат свободно, защото се налага подмладяване на състава”, коментира още министърът.

Закон за офицерите от резерва започва да подготвя министерството и той трябва да влезе в сила до средата на следващата година. Той ще урежда и въпросите с имотите, които Съюзът на офицерите от резерва и запаса стопанисва.

„След направената проверка стана ясно, че много от тези имоти не се ползват по предназначение. Те са магазини и кафенета, но не и публични места, които да бъдат ползвани от съюза. Никой няма право да ги преотдава”, заяви още министърът.

Още от 1 януари следващата година трябва да влезе в сила закон за военната полиция. Идеята на министерството е такова формирование да има към всяка бригада. Така военната полиция ще поддържа реда в бригадата, но и в нея ще постъпват момчета, сертифицирани по стандартите на НАТО и готови да тръгнат на мисия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...