Атентати в московското метро*

29.03.2010 | 08:01
по статията работи: econ.bg
38 души загинаха при две експлозии в руското метро в час пик
Атентати в московското метро*

38 души загинаха, а над 100 са пострадалите при два взрива в московското метро тази сутрин. Сред жертвите и ранените няма деца, уточниха от полицията. 22 от загиналите вече са разпознати. Допреди часове броят на жертвите беше официално 37 души, но един от тежко ранените е починал от раните си в болницата. В болниците в руската столица остават 65 души пострадали при атентатите, някои от тях са в тежко състояние.

Хронология на взривовете

В 7,57 часа (6,57 часа българско време) влак се взриви на метростанция "Лубянка". Властите обясниха, че има загинали и във влакчето на метрото, и на платформата, предаде АР. От агенцията допълват, че метростанцията се намира под сградата на КГБ в Москва. При атентата загинаха 23 души, а 18 са ранените, допълват властите.

Мощността на взрива е две килограма тротилов еквивалент. Става въпрос за бомба, активирана от атентатор-самоубиец във втория вагон.

Междувременно беше съобщено и за втори взрив в Москва. Той е станал в 8,36 часа (7,36 часа българско време) на станция "Парк Културы" ("Парк на културата"). При тази експлозия, която е станала в третия вагон, са загинали 12 души, допълниха от Министерството на извънредните ситуации в Русия. Ранените са 20.

По време на експлозиите станциите и вагоните са били пълни, заради часа пик. Хората панически са напускали съоръженията. Благодарение на действията на служителите в метрото при евакуацията е преминала без инциденти, разказват очевидци.

Хипотезите

Първоначалните хипотези за терористичен акт вече са подвърдени от разследващите.  Актовета са извършени от атентатори-самоубийци, потвърждават от Националния антитерористичен комитет в страната. Засега никой не е поел отговорност за взривовете. Властите обаче коментират, че атентаторите могат да бъдат разпознати, защото лицата им не са обезобразени от взривовете. В момента се извършват експертизи.

По-рано днес кметът на Мосва Юрий Лужков обяви, че две жени са се взривили при атентати тази сутрин в Москва, предаде АР. Лужков обясни, че няма поражения по линиите или станциите на метрото, но заради отцепения периметър има трудности с придвижването на московчани.

В руския информационен сайт Газета.ру се появи новина и за трети взрив в Москва, но по-късно тези слухове бяха опровергани. Властите призовават московчани да бъдат бдителни и да съобщават за всяко съмнително лице или подозрителни вещи, коментира РИА Новости. Движението в центъра на столицата е крайно затруднено.

Последният атентат в московското метро беше на 31 август 2004 година. В 20,15 часа при взрив на входа на метростанция "Рижская", в близост до търговския център "Крестовский" загинаха 10 души, а близо 40 бяха ранените.

*Новината е актуализирана към 17,00 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...