Газът поскъпва с 10.88% от 1 април

29.03.2010 | 16:18
по статията работи:
Новите цени на парното ще станат ясни в сряда. Чака се становището на министър Трайков за окончателната цена
Газът поскъпва с 10.88% от 1 април

Цената на природния газ ще се повиши от 1 април с 10,88%, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Решението бе взето днес на закрито заседание на комисията.

Пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев съобщи, че има възможност министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да постанови по-ниска цена от пределна, определена от комисията, и тогава цените на парното отопление и на топлата вода ще се увеличат с по-малко.

В момента, в който Трайков постанови цената, по която ще продава "Булгаргаз", ДКЕВР ще определи и окончателните цени на топлинната енергия за отделните топлофикационни дружества. Ако министърът реши да бъде прилагана по-ниска цена на природния газ от пределната, той трябва в същата заповед да определи и конкретния механизъм за компенсиране на "Булгаргаз", коментира председателят на ДКЕВР.

Членовете на енергийния регулатор ще решат какво да бъде повишението на цената на топлинната енергия на закрито заседание на 31 март. На по-големите топлофикации като софийската отражението на  цената на газа върху приходите ще е най-съществено и предстои решение на комисията по този въпрос, информира БТА.

Подходът, който предприехме при утвърждаването на цените на природния газ, беше силно рестриктивен към "Булгаргаз" както по отношение на количествата газ, с които те ще работят, както и по отношение на надбавката, която се полага на газовото дружество, посочи Семерджиев. Според наредбата за ценообразуване на  "Булгаргаз" се полага надценка до 2 процента, а ДКЕВР я е намалила до 1,25 на сто.

В отговор на въпрос дали задържането на цената на газа сега няма да означава по-голям скок в края на годината, Семерджиев  каза, че в момента е рано да говори за бъдещи скокове на цените.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...