Дянков: Все още чистим тинята, която се е наслагала с годините

14.04.2010 | 10:57
по статията работи:
В първия ден след Великденската ваканция политическите групи излязоха с декларации относно приоритетите си за предстоящите месеци
Дянков: Все още чистим тинята, която се е наслагала с годините

Има много работа да бъде свършена. Предишните правителства не са правили реформа в енергетиката, здравеопазването, в инфраструктурата и европейските фондове. За това за осем месеца, нещоото което ние сме направили, е да чистим тинята, която се е наслагала с годините. Пожелавам ви успех на тази сесия, защото вашата помощ е най-важна в страната, за да можем да изчистим тази тиня. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в началото на първото заседание от новата парламентарна сесия, предаде Агенция "Фокус".

Все още сме в период на мътна вода, която е останала от предишните правителства. Трябва да достигнем до чистата вода, просто ни трябва още много време, за да можем наслагването с години да го изчистим. Спечелихме изборите, защото те бяха един явен сигнал, че на обществото му е писнало от хора, които само обещават, каза Дянков. По думите на финансовия министър избирателите ясно са посочили, че искат реформи. България трябва да стане държавата в Европа с най-добрия бизнесклимат. Това досега не се е случило в последните 20 години, допълни Дянков и обясни, че това означава да не се вдигат данъците, да има по-лесна регулация за бизнеса, работи се в застрахователната сфера, където дълго време нищо не е правено, работи се за много по-силен вътрешен одит в държавата и цялостен финансов инспекторат.

За да работи държавата за хората, трябва да има контрол и одит. Затова и работата на правителството в следващите няколко месеца ще може да се затегне банковия надзор и одита на различните институции. Трябва да бъдат спрени всички течове от предишните правителства, които са ги създали. Още от началото на работата на правителството се провежда консервативна фискална политика, за да се избегне съдбата на много страни в Европа. За нас не говорят като за Румъния, за нас не говорят като за Гърция, каза Дянков и допълни, че 8,5% е щял да достигне дефицитът през 2009, ако е водена предишната политика от предишното правителство. Всички тези 60 антикризисни мерки ще бъдат внесени в парламента за гласуване. Според него само по този начин ще се избегне тежкото наследство, оставено от предишното управление.

Нормално е в началото на един парламент да преобладава ентусиазмът. Нормално беше в началото на предишната сесия да настъпи известно отрезвяване, но е тревожно, когато едва на деветия месец от управлението все по-преобладаващото усещане у хората е липсата на перспективност. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Парламентарната група на "Коалиция за България" Сергей Станишев.

Той добави, че е очаквал в настоящата ситуация в страната, когато "въпросите за хляба на хората и демократичните устои в страната" са на дневен ред, правителството да излезе с ясна позиция. В условия на криза едно от основните задължения на правителството е да бъде последователно и да вдъхва сигурност, коментира Станишев и се пошегува, че не е лошо нивата на данъчно облагане да се обявяват всеки ден, както курсовете за валутата се обявяват от централните банки.

След дни изтича срокът на антикризисния план на правителството - очаква се да има отчет за това какво е изпълнено от този план. Учуден съм от лекомислието на правителството, с което то се отнася към икономическото състояние на страната, каза Станишев. Той изрази очакването си да се дискутира в Народното събрание антикризисната програма на правителството.

Откъм зрелище определено сте добри - всеки ден стряскате обществото с показни акции. Но все повече на преден план излиза проблемът с хляба, обърна се към депутатите от ГЕРБ Станишев. По думите му парламентът е изпълнител на "чужда воля" и близо 1/3 от поставяните въпроси в пленарна зала се отклоняват без да има мотиви за това. Продължава лобизмът при приемането на закона - като пример Станишев даде промените в НПК и Закона за управление на отпадъци.

Началото на пролетната сесия трябваше да съвпадне с началото на края на кризата и с приближаването до Еврозоната. Краят на кризата не се вижда, а от влизането в Еврозаната правителството се отказа официално, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който прочете политическата декларация от името на Парламентарната група на партията.

По думите на депутата, има тотална разнопосочност на политическите послания. Влизането в Еврозоната трябвало да е идеен център на политиката на правителството. В началото на управлението на ГЕРБ министър Симеон Дянков отстоява тази идея с неотклонност, посочи Местан. Еврозоната е национален приоритет, който не допуска опитите за партийно авторство. България била сред малкото страни членки на ЕС, които си поставят балансиран бюджет, за разлика от останалите. Балансиран бюджет в условията на криза е по-скоро мечта, заяви Местан. По думите му се генерира дефицит - по данни на финансовото министерство, само за първите два месеца около 1,4 млрд. лв. Причината била неспособност да се управляват кризисните процеси. Оставаме с впечатлението, че управляващите от ГЕРБ прозряха, че морето не е до колене, едва преди няколко месеца, каза Местан. Той се обърна към управляващите с думите: Вместо да си зададете въпросите защо се влошава положението, вие отново търсите виновните извън себе си.

Според Местан причините за генериране на огромен дефицит са непроведените реформи и харчове на администрацията - "новите черчевета на новите министри". Противодействието на корупцията и организираната престъпност трябва да се освободи от съмненията за политическа пристрастност, подчерта зам.-председателят на ДПС. По думите му имало над 100 проверки в общини, управлявани от опозицията, и нито една проверки в общини, управлявани от ГЕРБ.

Приоритет на приоритетите е адекватна антикризисна програма. Шейсетте антикризни мерки трябва да са част от една цялостна антикризисна програма. От това зависи дали пролетната сесия на 41-то Народно събрание няма да е последната. Кризата не ще месии, иска прагматика, иска реформи, допълни Местан.

Обстановката в страната е много сериозна и трябва да има реформаторско мнозинство. Това каза съпредседателят на Парламентарната група на "Синята коалиция" Иван Костов. По думите му един от най-важните приоритети на правителството е бързото излизане от финансовата криза и възстановяване на икономиката.

Костов каза, че правителството е приело своя програма, в която са посочени стратегически мерки и цели. Те включват реформиране на публичния сектор, на здравеопазването, реформиране на икономиката и публичните услуги, намаляване на бюрокрацията, заяви Костов и уточни, че в тези точки "Синята коалиция" подкрепя правителството". На първи април обаче неочаквано били приети други 60 мерки, "в които не се съдържат стратегически цели и няма мотиви защо се прави тази програма, след като вече са обявени други мерки". Няма срокове, не са посочени институциите, които са отговорни за тези нови реформи и никой министър не е излязъл да търси обществена подкрепа по тези мерки, каза Костов. По думите му в тези 60 мерки никъде не се използва думата "реформа". Това ние наричаме ляв популизъм, каза Иван Костов. Той смята, че правителството трябва да се върне към първоначално обявените реформи и програма. Според него трябва да бъде отчетено какво е изпълнено, какво не, и защо не е изпълнено. Тези птички, в които ни се привижда идваща пролет - малкото увеличаване на износа, всъщност е увеличаване на ишлемето, това не е увеличаване на вътрешната динамика в икономиката на страната. Това увеличаване не е в състояние да изпълни бюджета на страната, каза Костов.

"Синята коалиция" очаква неизпълнение на планираните приходи в порядъка на 20%. Непременно трябва да се вземат мерки за излизане от ситуацията. За това са необходими смели реформи, за да се насърчи бизнеса, защото той ще намери истинския изход от кризата. Бизнесът трябва да бъде облекчен с мерки от всякакво естество, смята Костов.

Има опасност България да последва Гърция и би било безотговорно в момента да се подкрепя ГЕРБ, да се казва, че всичко е наред, защото не е. Това заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. 2010 г. е много трудна година и ако сега не започнат реформите, ще бъдат направени по по-болезнен начин, може би с участието на МВФ 6 месеца по-късно, добави той. Димитров напомни за съществуването на двете антикризисни програми на "Синята коалиция" и оцени сегашните 60 мерки на кабинета като инструмент, който няма да свърши работа.

Изказалите се от дясно и от ляво са еднакво замесени в грабежа на България. Това каза в политическата си декларация председателят на ПГ на "Атака" Волен Сидеров. Според него Станишев се съгласявал с Костов, което било една елегантна игра на подаване на топката с цел нанасяне на удари под кръста. По думите на Сидеров тези, които казват, че подкрепят правителството, търсят нещо друго. Според Сидеров бившите управляващи са виновни за големия дефицит на държавата.

Днес си връщаме България от мафията, запушват се пробойните, от които изтичат парите, намират се виновните и се търсят санкции, заяви лидерът на „Атака". Според него не може "за осем месеца да блесне и да светне държавата", защото преди това е крадено. Седнете малко млъкнете и в следващата сесия поне не пречете, така или иначе работата ще върви, обърна се Сидеров към опозицията и заяви, че иска в пролетната сесия парламентът да работи колективно.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.06   1496 г. – Завършва второто пътешествие на Христофор Колумб през Атлантическия океан. 1580 г. – Испанските конкистадори основават Буенос Айрес. 1770 г. –...