Погребаха Лех Качински

19.04.2010 | 08:46
по статията работи:
Заради облака от вулканична пепел от Исландия редица президенти и короновани особи отмениха участието си в траурната церемония в Краков
Погребаха Лех Качински

Президентът на Полша Лех Качински и съпругата му Мария бяха погребани в криптата на Вавелската катедрала до полски крале и видни личности.

Погребението се състоя след заупокойната литургия в най-голямата краковска катедрала "Успение Богородично" в неделя, съобщи БТА.

На нея присъстваха роднини на президентското семейство, политици, духовници и чуждестранни представители. Сред 700-те опечалени в базиликата бяха президентите на Русия, Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

Редица президенти и короновани особи обаче отмениха участието си в траурната церемония в Краков.

Преди да седне на мястото си, руският президент запали свещ за загиналата президентска двойка и се поклони пред портрета й на входа на църквата. Кардинал Станислав Дживич, който отслужи месата, заяви, че трагедията дава надежда, че напрежението между Варшава и Москва ще се преодолее, съобщи ДПА.

Лидерите на Полша и на Русия заявиха от своя страна, че смъртта на Лех Качински при самолетна катастрофа в Русия трябва да послужи като катализатор на помирението между двете славянски нации, предаде Ройтерс.

Руският президент Дмитрий Медведев не се уплаши от затварянето на европейското въздушно пространство заради облака от вулканична пепел от Исландия и пристигна в Краков за погребението.

"С оглед на тежките загуби мисля, че трябва да направим сериозни усилия да сближим нашите народи, да развием икономическите си отношения и да намерим решение за трудните проблеми", заяви Медведев за полската телевизия преди да се качи на самолета след края на траурното богослужение. "Един от тях е Катинската трагедия. Макар от наша страна всички оценки отдавна да са направени. Катинската трагедия е престъпление на Сталин и някои негови съучастници. Позицията на руската държава по този въпрос отдавна е формулирана и остава непроменена", подчерта Дмитрий Медведев.

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски каза преди това в словото си на църковната служба, че "заветът на Лех Качински може да бъде изпълнен чрез сближаване и помирение с Русия", посочва Ройтерс.

Край Мариацката катедрала в центъра на стария Краков, където беше църковната служба, се събраха около 40 000 души. Други 90 000 наблюдаваха месата на гигантски екрани в парка Блоне, който беше побрал близо 2 милиона вярващи при посещение на бившия папа Йоан-Павел Втори.

В катедралата присъстваха близки на президентската двойка, представители на управлението в Полша и градската администрация в Краков, членове на чуждестранни делегации и духовни лица.

Пред входа на катедралата пред портрети на Лех и Мария Качински горяха стотици свещи. Над тълпата се развяваха полски национални знамена и звучеше траурна музика.

Евроскептичният президент на Чехия Вацлав Клаус разкритикува остро отсъствието на лидерите на ЕС. "Не може да се намери извинение за това, че не дойде никой от Брюксел", каза Клаус за чешката обществена телевизия. "Видно е, че всички гръмки фрази не са нищо друго освен клише", посочи той. Верен съюзник на загиналия при самолетна катастрофа полски президент, Клаус стигна до Краков с влак и после с кола в компанията на съпругата си Ливия, чешкия премиер Ян Фишер и архиепископа на Прага Доминик Дука.

По-голямата част от европейските лидери, които бяха очаквани в Краков, включително председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на ЕС Херман Ван Ромпой, се отказаха да отидат на погребението заради парализирания въздушен трафик в Европа вследствие на облака от вулканична пепел от Исландия.

Единствен председателят на Европарламента Йежи Бузек, който е поляк, пропътува от Брюксел до Краков 1300 км с кола.

На погребението в Краков пристигнаха едва двайсетина от 98 очаквани чуждестранни делегации.

Хиляди хора се събраха да наблюдават погребението на гигантски екран, издигнат на площад Трафалгър в Лондон, съобщи BBC. Организатор беше полската общност в британската столица. Подобни прояви имаше и в други части на Великобритания. В дните преди погребението цветя и свещи бяха поставяни всекидневно пред полското посолство в Лондон.

Около хиляда души участваха в траурен митинг в Дъблин в памет на Лех Качински, съпругата му и членовете на полската делегация, които загинаха при самолетната катастрофа. Акцията беше организирана от полската общност в Ирландия пред сградата на пощата на централната О'Конъл стрийт. Пред присъстващите говори полският посланик, съобщи Ройтерс.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...