Съдът отстрани от длъжност директора на НЗОК

20.04.2010 | 14:40
по статията работи:
Парламентарната група на ГЕРБ очаква оставката на Начева
Съдът отстрани от длъжност директора на НЗОК

Софийският градски съд отстрани директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева от длъжността й, съобщи БТА.

От вчера шефката на НЗОК е обвинена, че през първата половина на миналата година, в качеството си на финансов директор е превишила правата си и допуснала на болниците в Сливен да бъдат отпуснати 800 000 лева повече. Освен това обвинението твърди, че вече като директор на касата Начева разпоредила на столичната Здравна каса да бъдат отпуснати близо 840 000 лева допълнително на болниците "Токуда" и ВМА.

В мотивите на съда за отстраняването се казва, че повечето свидетели, които ще бъдат призовани по делото, са в йерархична зависимост от Жени Начева. Друг мотив на съда е, че деянията, в които тя е обвинена са с висока обществена опасност и при евентуално доказване на вина за такова престъпление в Наказателния кодекс са предвидени от 1 до 8 години лишаване от свобода.

В момента единствената ми грижа и тревога е да се запази стабилността на НЗОК. Това каза пред журналисти Начева, след определението на СГС тя да бъде отстранена от длъжност, предаде Агенция "Фокус".

Начева отрече обвиненията на Прокуратурата срещу нея. Тя каза, че днес следобед ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ, за да установи дали има подкрепата на партията. След тази среща тя ще вземе решение дали да се оттегли от поста или да обжалва днешното решение на съда пред по-горна инстанция.

По-късно обаче стана ясно, че Парламентарната група на ГЕРБ чака оставката на директора на НЗОК Жени Начева да бъде депозирана в деловодството на Народното събрание в сряда. От групата обявиха, че нямат предвидена среща с Начева, въпреки изразеното от нея желание да се срещне с групата, която я номинира за поста, съобщи Dariknews.bg.

Оставката на Начева е поискана лично от премиера Борисов и парламентарната група на ГЕРБ застава зад решението на Бойко Борисов, заявиха от там.

На днешното заседание депутатите коментираха, че това правителство показва решителност и воля в борбата със злоупотребите. Няма двоен стандарт при решенията за освобождаване – всеки, който е нарушил закона, независимо дали е свой или чужд, ще бъде отстраняван. Въпреки че Жени Начева не е член на ГЕРБ, е по-добре за всеки, за когото има такива сигнали, да бъде освобождаван, вместо да хвърля петно върху усилията за прозрачно управление, без корупция, коментираха депутати от ГЕРБ.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...