Борисов: Надявам се през 2012 г. да открием магистрала София-Ниш

26.04.2010 | 15:04
по статията работи:
Сърбия ще разгледа възможността да участва в изграждането на АЕЦ "Белене"
Борисов: Надявам се през 2012 г. да открием магистрала София-Ниш

Надявам се през 2012 г. да открием заедно магистралата София-Ниш. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция със сръбския си колега Мирко Цветкович, предаде Агенция "Фокус".

Приветствам това, че сръбското правителство е дало срок за изграждането на участъка от магистралата София-Ниш на сръбска територия до 2012 г. Те имат осигурено финансиране от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие на много по-тежкия сръбски участък, отколкото българския, каза Борисов.

Той благодари на сръбския премиер за това, че през транспортната криза Сърбия пропускаше българските граждани само с лични карти. Неслучайно българските медии тогава написаха, че Сърбия влезе в ЕС, каза премиерът.

За интерконекторната газопроводна връзка Борисов каза, че България има осигурени 60 млн. евро от Брюксел за изграждането й. Съвместно с министъра на енергетиката на Сърбия, еврокомисарят по енергетика и нашите партньори ще се помъчим да осигурим финансиране за сръбската страна, за да завършим тази връзка, която гарантира така нужната диверсификация. Продължава съвместната работа на България и Сърбия по "Южен поток" като стратегически проект, заяви Борисов.

България и Сърбия обсъдиха и  проекта "АЕЦ "Белене". Договорихме се на експертно ниво да се направи преглед на проекта, да се обсъдят всички документи от него и въз основа на това ще се вземе решение дали Сърбия ще участва в този проект, каза Цветкович. В Сърбия има мораториум за строеж на атомни централи на нейна територия. Но естествено този мораториум не се отнася за съседните страни. Окончателно решение за участие на Сърбия в проекта АЕЦ Белене не е взето. Прави се анализ, каза сръбският министър председател.

Вътрешните министри на България и Сърбия Цветан Цветанов и Ивица Дачич подписаха Споразумение за съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, информират от пресцентъра на МВР.

Предвижда се контактният център да бъде изграден на българска територия, на ГКПП - Калотина. Създаването на контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество е в съответствие с най-добрите европейски практики. Изграждането на контактния център на Калотина ще даде на полицейските и митническите органи на двете страни възможност за по-бърз обмен на информация и предприемане на своевременни и адекватни действия във всеки отделен случай. Той ще подпомогне в голяма степен взаимодействието между сродните служби както по отношение на охраната на границата, така и на противодействието на организираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на хора, на контрабандата и митническите нарушения.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...