Сърбия официално с интерес да се включи в проекта "АЕЦ "Белене"

20.05.2010 | 09:48
по статията работи:
За интереса потвърди сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич
Сърбия официално с интерес да се включи в проекта "АЕЦ "Белене"

Сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич заяви вчера, че страната обмисля предложението на България да участва в строежа на АЕЦ "Белене", пише днес сръбският вестник "Данас". Решението все още не е взето, но приемането му се подготвя, защото това би било в интерес на Сърбия, както и за страните от региона и ЕС, информира Агенция "Фокус".

Шкундрич добави, че с партньорите в Китай е разговарял за възможна кредитна подкрепа на Сърбия за участие в проекта за АЕЦ "Белене".

Изказването на сръбския енергиен министър е първото официално потвърждение за появилата се медиите още в началото на май информация, че Сърбия се готви да участва в строежа на АЕЦ "Белене", отбелязва изданието, като цитира Илия Плечаш, научен сътрудник в Института "Винча", според когото "това е страхотна новина, от която Сърбия може да има само полза".

Според Плечаш каквото и да е участието на Сърбия в проекта, това ще й се изплати.

От една страна осигуряваме сигурно снабдяване с определени количества електроенергия, което е изключително важно, като се знае, че след 20 до 30 години ще се стигне до недостиг на ток в региона и че е необходимо да се построят нови производствени обекти. Също така участието в строежа на "Белене" е също толкова важно и за сръбската наука, защото младите хора, искащи да следват ядрена физика, ще получат възможност да проверят наученото на практика, обяснява Плечаш.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....