ЕБВР отлага заем на Пловдив заради писмо на Симеон Дянков

27.05.2010 | 11:13
по статията работи:
Станахме свидетели на безпрецедентна и груба намеса на държавата в местното самоуправление, смята кметът на Пловдив
ЕБВР отлага заем на Пловдив заради писмо на Симеон Дянков

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) засега няма да отпуска 30-милионния инфраструктурен заем на Пловдив, потвърдиха за Дарик радио от общината. Това е станало ясно късно снощи, когато кметът Славчо Атанасов е разговарял с Илияна Цанова от борда на директорите на финансовата институция, която отговаря за проекта. Тя обяснила, че причината за поредното отлагане за разглеждане на точката е писмо от министъра на финансите Симеон Дянков до борда на директорите, с което настоява обсъждането на заема да се отложи, съобщи Dariknews.bg. Ето изявлението на кмета Славчо Атанасов по темата, изпратено до медиите тази сутрин:

Станахме свидетели на безпрецедентна и груба намеса на държавата в местното самоуправление. Без да се допита до община Пловдив, без да изложи каквито и да било аргументи, финансовият министър на България едностранно спря разглеждането на проекта на Община Пловдив за инфраструктурен заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Целият потенциал на Пловдив - желанието на хората, работата на експертите, решението на Общинския съвет, беше еднолично зачеркнат от един единствен човек. Който дори не се допита до нас и не ни даде нито един аргумент за своите действия. Който не е стъпвал и сигурно никога няма да стъпи по разбитите пловдивски улици. Смятам, че това е безпрецедентна политическа намеса на държавата в работата на местната власт, която по Конституция е самостоятелен юридически и икономически субект. Очевиден е политическият подтекст на подобно действие. Такъв акт не помнят дори годините на най-голямо политическо противопоставяне и мракобесие. Ще потърся спешни разговори с правителството. Ако не постигна резултат, ще настоявам за спешно заседание на Сдружението на общините в Република България, в качеството си на член на Управителния съвет на сдружението. Ще се обърна и към президента на Република България, както и към посланиците на всички европейски държави. Няма да се откажа и ще защитя интересите на нашия град.

Припомняме ви, че това е вторият инфраструктурен заем за общината. Първият е на стойност 50 млн. лв. Преговорите за отпускане на средствата по втория заем се водят от миналата година. През март 2009 г. от ЕБВР излязоха с официално становище, че отпускането на заема трябва да бъде обвързано с постъпателно увеличаване на местните данъци и такси. По този начин ще се гарантира изплащането на кредита.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...