Израелски военни щурмуваха флотилия с помощи за Ивицата Газа

31.05.2010 | 14:36
по статията работи: econ.bg
Турция, която неофициално е спонсорирала конвоя, оттегли посланика си от Израел
Израелски военни щурмуваха флотилия с помощи за Ивицата Газа

"Политическа провокация" на антиизраелски сили, нарече министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак инцидента от тази сутрин, при който израелски командоси щурмуваха шест кораба, пренасящи хуманитарна помощ за блокираната Ивица Газа.

При инцидента са загинали най-малко десет души. Причината е неочаквана съпротива, която са оказали пътуващите в корабите, след като военните на Израел са се качили на борда, съобщи АП. Близо 12 души са ранените, сред ранените тях има поне петима израелски командоси.

По време на специална пресконференция в Тел Авив Барак изказа своите съболезнования за близките на жертвите, но допълни, че отговорни за насилието са организаторите на флотилията. По думите на Барак, който е и вицепремиер на Израел, спонсорите на пратките са антиизраелски настроени бунтовници.

Според данните обаче на борда на флотилията е имало основно европейски граждани. Посланиците на Израел в Швеция, Дания, Испания и Гърция са били привикани на срещи, а френският външен министър настоява за разследване на случая. По думите на френския президент Никола Саркози в този случай е имало „непропорционално използване на сила" срещу флотилията. Турция, която неофициално е спонсор на конвоя, изтегли посланика си от Израел.

Три от шестте кораба в конвоя са били под турски флаг, а 400 от 581 пасажери на основния кораб в групата са били турски граждани. Новината съобщи вицепремиерът на Турция Бюлент Аринч. Междувременно премиерът Реджеп Ердоган прекъсна официалната си визита в Латинска Америка.

Репортер на телевизия Al-Jazeera, който се е намирал на турски кораб в региона, съобщи, че израелските части са открили огън срещу корабите преди да се качат на борда. Израелските военни обаче твърдят, че преди да започнат да стрелят са били атакувани с ножове, копия и изстрели.

Израелските военни в цялата страна са под тревога след инцидента. От своя страна президентът на Палестина Махмуд Абас е поискал извънредни срещи на Съвета за сигурност на ООН и Арабската лига.

Междувременно стана ясно, че екип на българската телевизия bTV е бил на кораб, придружаващ хуманитарната мисия за Газа. Корабът, на който са пътували нашите журналисти, не е атакуван, но е отклонен от първоначалния си маршрут. Вероятно пътуващите ще бъдат задържани и разпитани, коментират анализатори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...