Първият магазин на Ikea у нас отваря врати през втората половина на 2011 г.

03.06.2010 | 15:11
по статията работи: Петър Чернев
Инвестицията в проекта възлиза на повече от 50 млн. евро. В магазина ще се предлагат български стоки
Първият магазин на Ikea у нас отваря врати през втората половина на 2011 г.

Днес започна строителството на първия магазин на веригата за обзавеждане на дома Ikea ("Икеа") в България. Основата на съоръжението поставиха премиерът Бойко Борисов и Василис Фурлис - председател на Борда на директорите на Fourlis Group - компанията, която държи франчайз правата на магазини Ikea за Гърция, Кипър и България.

Магазинът, който трябва да бъде завършен през втората половина на 2011 г., ще се намира близо до кръстовището на столичния Околовръстен път и булевард "Бистришко шосе". Общата му площ ще бъде повече от 30 000 кв.м. Общият размер на инвестицията ще надмине 50 млн. евро, като е възможно през следващите години да достигне 300 млн. евро, стана ясно още днес.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев коментира, че правителството ще се бори за всеки лев инвестиция, която идва в нашата страна. Той добави, че  Ikea ще купува от България част от нещата, които ще предлага на клиентите си. По този повод премиерът Бойко Борисов коментира, че идването на шведската верига за обзавеждане на дома ще означава, че българската дървесина няма да бъде изнасяна зад граница, а ще се използва тук.

От думите на Василис Фурлис пък стана ясно, че следващият магазин от веригата  у нас ще бъде построен във Варна. За момента проектът е на много базово ниво - дори не е закупен терен. На въпрос дали е възможно да бъде построен още един магазин в София, представителят на Fourlis Group отговори: Да, но не сега.

Към десетина процента пазарен дял в дългосрочен план ще се стреми Ikea в България. Веригата ще се опита да покаже на хората, че качествените стоки може да не са скъпи, стана ясно още от думите на Фурлис. Той добави, веригата ще се стреми към региони с население около 500 хил. души.

Държавата ще се стреми до 2 години да завърши участъка от Южната дъга на столичното Околовръстно шосе от бул. "Самоковско шосе" до "Младост" IV. Според разчетите на министър Росен Плевнелиев цената на проекта ще бъде около 20 млн. евро - пари, за които ще кандидатстваме по ОП "Регионално развитие".  Ако от ЕК дадат "зелена" светлина, до 1 месец може да бъде издадено строително разрешително и впоследствие до 6 месеца да бъде избран изпълнител.

Проектът за строежа е готов, а парите за отчуждителни процедури са залегнали в актуализацията на бюджета, стана ясно още днес. По този повод министърът на регионалното развитие и благоустройството обясни, че държавата ще се опита да построи до година и половина локалните платна на участъка от "Самоковско шосе" до "Младост" IV, без скоростната част. Това се налага, за да може магазинът да бъде зареждан.

Възможно е и булевард "Бистришко шосе" да бъде основно ремонтиран, обясни министър Плевнелиев. Той добави, че пътят е в "отвратително състояние" и изрази надежда, че до 3 месеца ще бъде избран изпълнител на проекта.

Ikea е многонационална фирма, специализирана в сферата на търговията с домашно обзавеждане. Тя е основана в Швеция от Ингвар Кампрад през 1943 г., като се контролира от нидерландската фондация Stichting Ingka Foundation. В момента Ikea разполага с над 200 магазина в 37 страни, предимно в Европа. Най-големият филиал се намира в Стокхолм и заема площ от 55 200 кв. м, а най-малкият - в Одензе, Дания и е с площ от 1500 кв. м. Фирмата разполага с асортимент от около 10 000 изделия. Най-голямата част от оборота принадлежи обаче не на мебелите, а на стоките-аксесоари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....