Борисов отписа Бургас-Александруполис и замрази АЕЦ "Белене"

11.06.2010 | 13:28
по статията работи:
Трайчо Трайков заяви: Не мога да повярвам, че го е казал
Борисов отписа Бургас-Александруполис и замрази АЕЦ "Белене"

Информацията е актуализирана към 17:40 часа

България се отказва от участие в проекта "Бургас - Александруполис". Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с посланиците от ЕС.

Сред аргументите за отказа е, че населението на Бургаския регион не одобрява проекта, трасето преминава през защитени местности от "Натура 2000", няма гаранции за скорошно изплащане и по думите на Борисов "видяхме какво се случи с Мексиканския залив".

По-късно от правителствения пресцентър уточниха, че все пак България ще изчака официалната оценка за въздействието на петролопровода върху околната среда и че към момента страната ни не е предприемала официални действия за прекратяване на участието си в проекта.

България замразява и строежа на АЕЦ "Белене", защото няма ясен план кога ще се върнат парите, стана ясно още днес, предаде Dariknews.bg.

Проектът за втора атомна централа у нас ще се реализира в момента, в който стане ясно колко пари ще струва, и има ли инвеститор, стана ясно още от думите на премиера. Той спомена цифра от 26 млрд. лв. за строителството на "Белене" и попита след колко време ще си върнем парите.

Самият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков реагира с недоумениена думите на премиера. Не мога да повярвам, че го е казал, заяви той и допълни: Това сигурно сте го сънували вие, защото аз нито съм го решавал, нито съм го казвал. Повече по темата може да прочетете тук.

По-остър тон пред посланиците премиерът е употребил, когато е коментирал действията на трите електроразпределителни дружества и фирма "Сименс", която изработва новите документи за самоличност. Причина за това е станало желанието на премиера да защити потребителите у нас, предаде Агенция "Фокус".

В нито една сфера не бяхме упрекнати, заяви още Борисов, предаде БГНЕС. Той обясни, че посланиците са подкрепили правителството в борбата му с престъпността и стремежа към установяване на енергийна независимост.

От своя страна испанският посланик Н. Пр. Хорхе Фуентес заяви, че посланиците от Европейския съюз са останали извънредно доволни от действията на правителството и от развитието на нещата у нас. Те са отбелязали, че една година по-късно, правителството, ръководено от Бойко Борисов е толкова здраво и силно, колкото в първите дни.

„С решението си, премиерът Бойко Борисов защити жителите на Бургас и се вслуша в мнението на гражданското общество. Неведнъж съм казвал, че Бургас трябва да използва уникалните си дадености и да ги развива в посока туризъм, екологични производства и проекти. След това решение, градът ни ще увеличи стратегически потенциала си. Това заяви днес кметът на Бургас по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че се отказваме от проекта. В изявлението си Николов подчертава още:

Действителността показва, че мощни световни икономики като САЩ не могат да се справят с петролни разливи, какво остава за нас. Не си заслужаваше заради малките приходи от транзитни такси да се рискува екологичното бъдеще на региона.

Новината се посреща с радост в Бургас, гражданското общество я подкрепя, а аз като кмет се чувствам изключително радостен, че притеснението сред хората заради бъдещото изграждане на тръбопровода ще спре".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 04.07   1054 г. – Свръхнова с наименование SN 1054 е забелязана за пръв път от династията Сун, араби и вероятно от американски индианци в близост до звездата Зета Таури. За...