Може да загубим всички европари за рибарство

22.06.2010 | 09:18
по статията работи:
Чиновниците в земеделското министерство все още не са изготвили и предали исканата от ЕК оценка за съответствие на програмата
Може да загубим всички европари за рибарство

*Информацията е актуализирана към 11.00 ч.

След кратка пауза Брюксел отново се кани да замрази пари за България. Този път ще бъдат спрени около 106 млн. евро, колкото е цялата програма "Рибарство" до 2013 г. Предупреждение за това се съдържа в писмо на Постоянното представителство на България към Европейските общности, изпратено до аграрния министър Мирослав Найденов, финансовия министър Симеон Дянков и до министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

Основната причина, посочена в писмото, с което вестник "Сега" разполага, е, че чиновниците в земеделското министерство все още не са изготвили и предали исканата от ЕК оценка за съответствие на програмата. По-парадоксалното е, че администрацията от 2007 г. досега нито един път не е успяла да изготви подобна оценка за съответствие. При другите оперативни програми периодично бяха пращани оценки за съответствие и макар че бяха връщани няколко пъти заради пропуски, в крайна сметка бяха одобрени от ЕК и правителството на Бойко Борисов отчете това като огромен успех.

В депешата посланик Бойко Коцев цитира Стефанос Самарас, началник-отдел в дирекция "Средиземно и Черно море" в ЕК, който на 1 юни тази година е предупредил, че "нерешаването на въпроса и по-нататъшното изоставане в подготовката на оценката по програма "Рибарство" рискува Европейската комисия да поиска да бъде приложен текстът от регламента, който води до замразяване на плащанията по оперативната програма". "Г-н Самарас посочи, че ЕК възнамерява да подготви писмо от името на комисар Мария Даманаки до премиера Бойко Борисов да вземе спешно решение оценката за съответствие максимално бързо да бъде подготвена от агенцията в МФ, в противен случай ЕК ще предприеме необходимите действия", посочва още Коцев. Еврочиновникът смята, че одитната структура в аграрното ведомство е доказала, че няма капацитет да се справи със задачата.

От земеделското министерство признаха, че знаят за предупреждението, но въпреки това ще продължат да се мъчат да изготвят оценка за съответствие. "Изпратили сме писмо до Брюксел, в което посочваме екшън план за изготвяне на оценката до края на август т.г. Привлекли сме и външни одитори от фонд "Земеделие" и МФ", заяви Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието. Той заяви, че ЕК е заплашила със спиране на финансирането в тази област не само България, а още 16 държави от ЕС.

"Не сме изпращали нищо в Брюксел заради едноличния 5-месечен саботаж, който ни наложи чиновникът Християн Даскалов. Той бе шеф на одитния орган в Министерството на земеделието", заяви шефът на Агенцията по рибарство Явор Недев. Той посочи, че още през декември миналата година е подписал заповед за изготвяне на оценката, но Даскалов така и не я изпълнил. Преди месец той бил освободен.

"Сега" издири вчера самия Даскалов, който по ирония на съдбата в момента е шеф на дирекция "Оперативна програма Административен капацитет" във финансовото министерство. Колегите му от земеделието разказаха, че преди да бъде уволнен, той получил най-високата атестационна оценка за работата си и с тази препоръка оглавил агенцията в МФ. "Нещата не стоят така, както ви ги описват. Когато някой изпрати предупреждение за замразяване на европари, винаги трябва да се намери някой виновен", коментира Даскалов. Той добави, че още през 2008 г. бил правен опит за примерна оценка за съответствие на програма "Рибарство", но тя била отхвърлена от ЕК и подробно били описани пропуските. Одитът е бил толкова схематичен, че ЕС дори не го смята за реален документ. Даскалов отказа да дава обяснения за работата си при правителството на Борисов, защото не било коректно.

"Изумена съм - до края на моя мандат направих всичко възможно с тази задача да се заеме финансовото министерство, защото и тогава Брюксел изискваше това от нас. Изглежда, новата власт вместо приемственост е върнала нещата назад и затова идва тази реакция от ЕС", коментира бившият вицепремиер по еврофондовете от кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева. Според нея забавянето по тази програма се е получило заради честата смяна на изпълнителните директори на Агенцията по рибарство. Практиката продължи и при новата власт - за 11 месеца там се смениха двама шефове.

Приемникът й Томислав Дончев обясни , че в дългосрочен план е най-добре одитите по програмата да се правят от агенцията към МФ. Той лично се обърнал към ръководството на агенцията и към министъра на финансите Симеон Дянков за съдействие. "Надявам се, че ще има решение до края на тази година. Давам си сметка, че ако оставим и одитът за съответствие да бъде извършен от МФ, ще излезем от предвидените в писмото времеви рамки и наистина ще поставим под заплаха оперативната програма", пише в отговора до "Сега".

Оперативна програма "Рибарство" е сред най-забатачените у нас. Три години след старта й са усвоени само 0.28% от всичките 106 млн. евро. Към момента в агенцията има сключени договори за 3.5 млн. евро. Въпреки жалките резултати, в звеното за европроекти на рибната агенция работят 70 души.

В отговор на информацията от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури уточниха, че одитният орган на Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" административно се намира извън агенцията и не е на нейно подчинение.

Закъснението на Оценката на съответствие на програмата е забавена единствено по персонална вина на вече бившия директор на Одитния орган - Християн Даскалов. От МЗХ е изпратено писмо до Брюксел в което се посочва екшън план за изготвяне на оценката на съответствие на ОП "Рибарство" до края на месец август, коментира още ИАРА.

Въпреки сериозността на изоставането в подготовката на оценката за съответствие, не съществува опасност да бъде спряна оперативната програма. В кореспонденцията с Европейската комисия винаги е било акцентирано на сериозността на проблема с одитния орган по програмата и забавяне процеса на оценката за съответствие, но до момента не е поставян въпроса за спиране на средствата, става ясно още от информацията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...