СГС частично оправда Асен Друмен

05.07.2010 | 17:02
по статията работи:
Бившият шеф на ДФ "Земеделие" е обвинен в сключване на неизгодни сделки
СГС частично оправда Асен Друмен

Софийският градски съд /СГС/ оправда частично бившия директор на държавния фонд "Земеделие" Асен Друмев за сключването на неизгодни сделки, предаде БТА.

През май миналата година Софийският районен съд призна Друмев за виновен и го осъди на три години лишаване от свобода условно, с петгодишен изпитателен срок, за сключването на три неизгодни сделки, с които е нанесъл щети на фонда за 482 129 лева.

Градският съд днес счете, че вина на подсъдимия може да бъде открита само при една от сделките. Съдът намали наказанието на Друмев на две години условно лишаване от свобода, с четири години изпитателен срок. Той ще трябва да изплати на фонда малко над 249 000 лева обезщетение, вместо по-рано присъдените 482 129 лева.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

На 30 юни 2009 година Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата едно от трите дела срещу бившия изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) Асен Друмев. Според съдебния състав държавното обвинение не е изяснило кои са пострадалите лица от престъплението. По това дело Друмев е подведен под отговорност, защото е одобрил незаконно сделка с две плащания в размер на около 600 000 лева към сметките на фирма "Памексвин". Парите са от програма САПАРД, управлявана от ДФЗ, и според прокуратурата с тях е извършено длъжностно престъпление в особено големи размери, припомня БГНЕС.

Заради тази афера Друмев беше зрелищно арестуван в началото на ноември 2008 година. Тогава прокурорът Андрей Андреев заяви, че Министерството на финансите е получило призовка за заседанието във вторник, но я е препратило на земеделския фонд. "Това поведение на министерството сочи, че пострадалото лице в случая е фондът", коментира обвинителят. Той разкритикува съда за решението му като отбеляза, че ако указанията са били дадени по-рано, е нямало да се стигне до спиране на процеса. Андреев отправи критики и към Министерството на финансите. Според него, ако институцията е изпратила свой представител на делото, делото също е щяло да продължи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...