Има съгласие за пътната карта за "Южен поток"

16.07.2010 | 17:17
по статията работи:
Преговорите по новите договори с Русия вървят бавно, призна министър Трайков
Има съгласие за пътната карта за "Южен поток"

Все още има големи разминавания в позициите на България и Русия по отношение на цената на газа. В същото време по отношение на пътната карта на "Южен поток" двете страни до голяма степен са успели да постигнат съгласие. По този начин министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обобщи резултатите от първия ден на прев Евксиноград, където представители на България и Русия обсъждат двустранните енергийни въпроси, предаде Dariknews.bg.

По отношение на пътната карта "Южен поток" има доста голяма степен на съгласие, за разлика от позициите на двете страни по отношение на цената на газ, стана ясно още от думите на министъра. Той допълни, че документът ще дава сроковете и стъпките за осъществяването на предпроектното проучване и създаването на общата компания.

Географската точка за началото на газопровода е сравнително ясна - близо до Варна. След това ще бъдат обсъдени вариантите за трасета, количествотона газа и разходите по проекта, информира БТА.

Предвижда се съвместната компания да бъде създадена и да получи  резултатите от предпроектното проучване през февруари 2011 година, стана ясно още днес.

835 млн. долара ще струва българският участък по "Южен поток". Това съобщи още Трайков, предаде Агенция "Фокус". Той допълни, че подготовката за предпроектното включване и създаването на обща българо-руска компания за осъществяването на проекта "Южен поток" са основните цел на преговорите, които се провеждат в момента.

В заключение министърът отбеляза, че по отношение на новите договори има неща, които са цел за постигане. Смятаме, че до края на срока на действие на сегашните договори би могло да се получи някакво подобрение по различни параметри, отбеляза Трайков. Според него при преговорите страната ни има възможност да постигнем по-добри клаузи, както и разбирането на руските партньори.

Русия и България ще продължат преговорите по подписването на пътна карта и разработването на техническо-икономическата обосновка на проекта за строителството на българския участък на газопровода "Южен поток" в събота. Това стана ясно от думите на съветника на руския министър на енергетиката Ирина Есипова, предаде РИА Новости.

Преговорите, които започнаха тази сутрин, ще продължат и утре. Основната тема е подписването на пътна карта за проекта „Южен поток", каза Есипова. Тя добави, че преговорите се провеждат в конструктивна среда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...