Бизнес климатът се подобрява през август

27.08.2010 | 12:57
по статията работи:
Положителната промяна се дължи на отчетения по-добър бизнес климат в строителството, търговията на дребно и услугите
Бизнес климатът се подобрява през август

Проведеното през август 2010 г. бизнес наблюдение от Националния статистически институт (НСИ) показва известно подобряване на стопанската конюнктура в страната, като общият показател на бизнес климата се повишава с 2.0 пункта в сравнение с предходния месец. Положителната промяна се дължи на отчетения по-добър бизнес климат в строителството, търговията на дребно и услугите, коментира НСИ.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" през август 2010 г. спада с два процентни пункта спрямо предходния месец поради по-умерените оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-умерените очаквания за следващите шест месеца. Бизнес анкетите отчитат известно увеличение на  производствената активност в сравнение с три месеца по-рано (повишение на балансовия показател с 6.7 пункта).

Прогнозите за обема на производството и броя на персонала са в посока на тяхното запазване през следващите три месеца. Леко подобрена спрямо юли е осигуреността на производството с поръчки поради увеличаване на поръчките от страната.

С най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността на промишлените
предприятия, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната и от чужбина, като през последния месец се наблюдава известно отслабване на тяхното негативно влияние в сравнение с предходните два месеца.

Относно продажните цени в промишлеността няма очаквания за тяхното покачване през следващите три месеца.

Строителство. През август 2010 г. равнището на съставния показател „бизнес климат" се покачва с 1.7 пункта поради подобрените оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията. Бизнес анкетата отчита по-слабо намаление на строителната дейност в сравнение с предходния месец, като очакванията за следващите три месеца са по-песимистични.

Същевременно леко се увеличава спрямо юли броят на клиентите със закъснения в плащанията.

Настоящата осигуреност на производството с поръчки е по-слаба в сравнение с предходния месец. Анкетата регистрира известна положителна тенденция при получените през последния месец нови поръчки за гражданско и сградно строителство.

Основните проблеми, които пречат на дейността на строителните предприятия, продължават да са несигурната икономическа среда, недостигът на финансови средства и недостатъчното търсене, като през август се отчита и известен недостиг на работна сила.

Относно цените в строителството предвижданията на строителните предприемачи са в
посока на запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. Същевременно се увеличава делът на предприятията (с 3.1 пункта спрямо юли), които очакват тяхното намаление.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през август нараства с 4.6 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

Подобряват се и мненията за обема на продажбите през последните три месеца, като и очакванията за следващите три месеца са по-оптимистични. По-благоприятни са и предвижданията за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора.

Преобладаващите очаквания на мениджърите по отношение на продажните цени в
търговията на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги. През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” нараства със 7.7 пункта в сравнение с юли поради подобрените оценки на мениджърите за настоящата бизнес ситуация и по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-благоприятни са и оценките за настоящото търсене на услуги, но очакванията за следващите три месеца са по-умерени. По мнение на стопанските ръководители заетите в отрасъла през последните три месеца са се увеличили, като се отчитат намерения за леко намаление на настоящия персонал през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията продължават да са най-сериозните
фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора. Спрямо юли се наблюдава засилване на негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство”.

По данни от бизнес анкетата през следващите три месеца се очаква намаление на продажните цени в сектора на услугите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...