Шефката на НСИ подаде оставка

08.09.2010 | 16:23
по статията работи:
Не сме давали указания за определяне на етническа принадлежност, заяви Мариана Коцева
Шефката на НСИ подаде оставка

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов.

Така тя поема отговорността за създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението чрез Интернет във връзка с неточни формулировки за етническия произход и майчиния език на гражданите, съобщи Dariknews.bg.

На брифинг в Министерски съвет Коцева каза, че не се е срещала с Борисов и оставя на него да реши дали ще приеме оставката й. Няма никаква цел и нещо целенасочено в работата на моите колеги. Оставям на премиера да прецени дали трябва да я приеме, поясни Коцева, цитирана от Агенция "Фокус". Тя обясни, че прави това, защото си поема отговорността и за да се остави статистиката да работи спокойно.

Припомняме ви, че при старта на пробното преброяване в Интернет преди няколко дни стана ясно, че сред възможните етноси в анкетите на НСИ са посочени "българо-мохамедански", американски, африкански и херцеговски етнос. На въпроса за майчин език един от вариантите за избор е "африкански", какъвто няма. Освен традиционните за страната етноси (българи, турци, роми), за първи път в историята на преброяванията у нас са посочени възможни отговори като "виетнамски", "китайски", "кубински" и "кюрдски". В списъка фигурира и "македонски" етнос наред с "гагаузки" и "черкезки".

Днес Коцева даде пояснения във връзка с преброяването на населението. В момента НСИ провежда пробно преброяване – първата седмица по Интернет, а сега през втората – на терен в три области. На въпросите, свързани с етническа група в приетата преди два месеца преброителна карта, като възможен отговор има три основни етнически групи – българска, турска и ромска, които формират 98% от населението, и четвърта възможност – друга, където всеки може да се самоопредели. Това е картата, по която и в момента се провежда пробното преброяване. Предстои да се утвърди окончателният вариант на преброителната карта и да се вземе решение от Централната преброителна комисия. За първи път в пробното преброяване по интернет, като решение от екипа от демографи и ИТ-специалисти беше възприето всеки въпрос да има падащо меню с възможни отговори, поясни Коцева тя. Изброени са всички възможни отговори, които са посочени като такива от българските граждани при предишното преброяване. Този подход е възприет при всички въпроси.

НСИ нито има компетенциите, нито има задачата да се произнася какви етноси има. Важно е да гарантираме правото на всеки да се самоопредели, изтъкна Мариана Коцева. Тя каза, че приема пробното преброяване като начин да се тества инструментариумът. По думите й – имало е много конструктивни коментари, отправени от граждали, тествали системата. Коцева беше категорична, че опитът с преброяване по Интернет не е провал и има своите предимства.

Шефът на НСИ заяви, че всяко развихряне на излишни страсти и спекулиране по преброяването е в ущърб на държавата и цялата нация. Мариана Коцева посочи, че е депозирала оставката си, за да не се развихрят повече страстите и преброяването да се проведе без проблеми.

По думите й не може да има какъвто и да е паралел със случая с писмото на заместник-министъра на образованието Милка Коджабашиева, която изпрати писмо до регионалните инспекторати с уточнение, че учителите трябва да определят етническата принадлежност на своите ученици. Тъй като тази тема е изключително болезнена и чувствителна, е много важно да няма никакви съмнения, че има какъвто и да е опит за субективна оценка на етническа принадлежност, заяви Коцева.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...