София продължава да се люлее*

10.09.2010 | 10:16
по статията работи:
Вторият за два дни трус, този път с магнитуд 3.5 по Рихтер, срути 4 комина. Възмножни са нови трусове през следващите седмици
София продължава да се люлее*

*Информацията е актуализирана към 17.45 ч.

Нов - по-силен от вчерашания трус, беше усетен в София беше усетен тази стрин около 10.10 ч. Според информация на "Гражданска защита" силата на труса е била 3,5 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е бил в София, около 8-ми километър на бул. "Цариградско шосе" в посока летището. По високите етажи в центъра на столицата трусът е бил почувствани по-силно от вчера. Припомняме ви, че тази сутрин земетресение с магнитуд 3,4 по Рихтер беше регистрирано на около 130 км от София, което не беше усетено у нас.

На сайта на Националния сеизмологичен инситут се появи информация, че в един и същи час - 10.08 ч., са усетени две земетресения. Твърдението впоследствие беше отречено от директора на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център първоначално съобщи, че силата на труса е била 3,2 по Рихтер. Малко след това обаче информацията беше коригирана на 3,5. От там посочват още, че дълбочината на новия трус е била 2 км. Според подадените от Центъра координати точното място на труса е било мол "Скай сити" в квартал "Гео Милев".

Два малки труса са последвали след земетресението в София. Това съобщи директорът на Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География на БАН Николай Милошев. Малките трусове са били около 1 по Рихтер.

Имаше две микротрусчета с магнитуд около 1 по Рихтер, които на практика никой не е усетил, освен нашата апаратура. Те бяха някъде към 11.30 часа. Тези малки трусове не са абсолютно категорично доказателство, че оттук-нататък не може да се случи земетресение, но все пак са показателни и подкрепят донякъде становището, че нещата отиват към затихване.

Пред Дневник.bg Милошев прогнозира, че е възможно трусовете да продължат и през следващите една-две седмици, като някои от тях дори да бъдат усетени. От думите му става ясно, че на въпроса дали може да бъде очаквано ново - по-силно земетресение, не може да бъде отговорено категорично.

Гражданска защита обяви, че на този етап няма получени сигнали за сериозни щети. Според информация на DarikNews.bg в столицата са паднали 4 комина. Информацията се допълва от вестник "Дневни", според чиято информация тухли от единия комин са изпопадали на улица "Раковски". Постъпили са също сигнали за отронени мазилки, особено в по-старите сгради в столицата.

Проверка на Econ.bg направена в първите минути след труса показа, че част от страниците в Интернет се отварят трудно, а според информация на Дарик радио веднага след труса телефонният трафик е бил нарушен - факт, който впоследствие беше потвърден, както от КРС, така и от част от мобилните оператори. 

Проблеми с телекомуникациите при мобилните оператори са възникнали заради регистрираното земетресение в София, стана ясно от изказване на шефа на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков пред Агенция "Фокус".

Впоследствие от "Глобул" и "Мтел" изпратиха официални позиции, от които става ясно, че те са регистрирали ръст в на обажданията спрямо обичайния трафик за този часови интервал от денонощието по време на усетеното тази сутрин земетресение. Докато мрежата на втория GSM оператор е останала стабилна и успешно се справила с обслужването на изключителния ръст в трафика, тази на "Мтел" за около 40 минути между 10.13 и 10.50 ч. е "прегряла".

Газоразпределителната мрежа на "Софиягаз" в столицата не е засегната от земетресенията, които бяха усетени в петък. На денонощния диспечерски телефон на компанията няма постъпили сигнали за аварии или проблеми с газоподаването, стана ясно от официална позиция на компанията.

Дали има връзка между строежа на метрото и трусовете може да прочете тук мнението на кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Любомир Христов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...