Инвеститори посетили над 40 пъти "Кремиковци" заради днешния търг

13.09.2010 | 07:18
по статията работи:
Дълговете на комбината към кредиторите са за близо 2 млрд. лв.
Инвеститори посетили над 40 пъти "Кремиковци" заради днешния търг

Търг за продажба на "Кремиковци"

Повече от 40 посещения са направили експерти - представители на различни компании на площадката на металургичния комбинат „Кремиковци", по повод днешния търг за продажба на активите му. Това обясни вчера синдикът на предприятието Цветан Банков. По думите му днес ще стане ясно дали някой от потенциалните инвеститори наистина има интерес да закупи производствената площадка на комбината.

Според източници на в. „Класа" такъв до момента са проявили „Арселор Митал" на индиеца Лакшми Митал, „Ворскла стийл", свързана с украинския бизнесмен Константин Жеваго, както и турска компания. От синдикатите на предприятието добавиха, че на огледи за покупка на дружеството са идвали представители на фирми от Украйна, Индия и Китай.

Началната цена на търга с тайно наддаване е малко над 565 млн. лв., като кандидатите за комбината трябва да внесат 10% вноска, за да участват в него.

Банков отказа да прогнозира дали някоя фирма ще се яви днес, за да закупи обявеното в несъстоятелност предприятие.

Дълговете на „Кремиковци" към кредиторите са за близо 2 млрд. лв., но ако се появи кандидат, цената ще е без борчовете.

Ако на сегашния търг не се появят кандидати, до 2 месеца има възможност да се проведе втори търг, каза Банков. Той ще бъде пак за цялата площадка „Кремиковци", но наддаването ще започне с 20% по-ниска цена. При втората процедура е по-вероятно да се появят кандидати за предприятието, твърдят запознати.

Целта на търга е имуществото да се продаде на най-висока цена и затова е малко вероятно да се продават отделни части от комбината, каза Банков. Той добави, че на отделни търгове ще се разпродават други части на „Кремиковци" като рудниците и сгуроотвала.

Реалистичната цена за комбината е между 180 млн. и 200 млн. евро - нива, които биха гарантирали възвръщаемост на новия собственик, каза пред агенция „Блумбърг" Красен Станчев, който е представител на една трета от облигационерите на „Кремиковци". Според него кандидати за предприятието ще се появят след провала на първия търг, за да се понижи стартовата цена.


По процедура първо се разплащат с кредиторите

С приходите от процедурата ще се възстановят частично заемите, които „Кремиковци" е получил от кредиторите си. За момента най-голям обезпечен кредитор на комбината са облигационерите с над 325 млн. евро.

Държавата също може да се нареди сред най-големите кредитори, ако Софийският градски съд постанови да се върне държавната помощ от 700 млн. лв., която комбинатът е получил.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е малко вероятно държавата да получи пари от търга за „Кремиковци", защото тя не е сред обезпечените кредитори.

Освен облигационерите обезпечение върху заема си имат и „Арселор Митал". Според експерти компанията заедно с облигационерите са единствените, които могат да си получат частично отпуснатите на „Кремиковци" средства.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...